Bomber over Odense

Bülowsvej 18
Ødelæggelserne efter bomberegnen i Hunderupkvarteret var omfattende. Her er det Bülowsvej 18, der var blandt de huse, som blev ramt den 26. februar 1942 (Odense Bys Museer).

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

Om aftenen torsdag den 26. februar 1942 faldt der bomber over Hunderupkvarteret. Klokken var helt præcist kl. 23.34, da beboerne i store dele af Odense hørte høje brag. Flere steder sad folk i beskyttelsesrummene, da der allerede tidligere på aftenen havde lydt luftalarm. Og selv om varslingen var afblæst, så ventede folk gerne lidt med at snige sig op igen.

Der faldt i alt syv bomber fra en engelsk flyver på vej over Fyn, og alle bomber eksploderede ved nedslaget. Bomberne faldt i en ret linje i haverne til Hannerupgårdsvej 9, Fasanvej 22, Bülowsvej 17, Platanvej 5, Platanvej 14 og Grønningen 4, mens de sidste ramte på gaden ved Bülowsvej 18. Seks-syv personer blev lettere skadet med snitsår fra de mange ødelagte vinduer, og en kvinde døde af chok. Tre villaer blev på det nærmeste totalt ødelagt, og husene på Fasanvej 22 og Bülowsvej 18 måtte begge rives ned til grunden. Mange andre fik teglsten og vinduer blæst væk, og der skete skader på vandledninger og lysmaster.

Bomberne over Hunderupkvarteret stammede formentlig fra et engelsk bombefly, der var kommet helt på afveje. Piloten skulle egentlig have været på bombetogt over Kiel, men kunne ikke finde vej og måtte droppe bombelasten for at lette maskinen, så der var brændstof nok til hjemturen. Piloten rapporterede senere, at nødkastning var sket over vand.

Dagen efter var den lokale presse stort set tavs om hændelsen – censuren var effektiv. Fyens Stiftstidende refererede et Ritzau-telegram, der blot fortalte, at der var faldet bomber over en østjysk by og ”enkelte steder på Fyn”. Og videre hed det: ”Angrebet anrettede en del skade på adskillige privathuse, og enkelte af dem ødelagdes”. Næste dag kom så en historie om, at der tre gange havde været luftalarm i Odense på et døgn.

Det var ikke første gang, at der under krigen faldt bomber over Odense. Der var selvsamme dag eksploderet tre bomber i de tidlige morgentimer. De var faldet tæt ved Østerbro, hvor en række kolonihavehuse og husvildebarakker måtte lade livet. Også i de nærmeste dage efter den 26. februar ”smed” engelske bombeflyvere deres last over Odense og omegn. Her var nedfaldene heldigere, da man ikke ramte bebyggede områder.

Odense var en del af den såkaldte ”flødeskumsfront”, men overflyvninger og sirener, der fulgte med overflyvningerne, var en påmindelse om, at krigsskuepladsen ikke lå så forfærdelig langt borte.