Fodboldfusioner

 

nr2

B1913 fyldte 100 år i 2013 – og var med i det kuldsejlede FC Fyn. Her et billede fra klubbens storhedstid – da de blå mødte selveste Real Madrid i Europa Cup’en for mesterhold. Her er de på besøg på Estadio Bernabeu i Madrid i 1961 (Stadsarkivet).

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

FC Fyn var ikke det første forsøg på at skabe en fynsk fusionsklub. Rivaliseringen mellem de odenseanske divisionsklubber var i mange år en vigtig drivkraft, der var med til at sikre, at Odense havde en helt speciel fodboldkultur. Ingen anden dansk provinsby har haft tre hold i den bedste række på samme tid, og heller ingen har fire klubber, der alle har været i pokalfinalen. Ingen anden dansk by har tre klubber, der alle har mødt Real Madrid i de europæiske turneringer – ja, man skal nok lede længe for overhovedet at finde en sådan by? Og så har Odense som et særsyn i provinsen to klubber, der begge har vundet det danske mesterskab.

Da pengene lidt efter lidt holdt deres indtog i fodboldens verden i 1970’erne, blev det sværere for Odense at hævde sin position som Danmarks fodboldby nr. 1. Det fik i begyndelsen af 1970’erne Fyens Stiftstidendes sportsredaktør, Bent Larsen, til at skrive, at der kun var plads til én 1. divisionsklub i Odense! En kættersk tanke. OB havde på det tidspunkt sat sig i førerposition, mens de øvrige klubber visnede lidt hen, hvorved et væsentligt grundlag for klubbernes succes – den indbyrdes konkurrence – forsvandt.

Da aftenprofessionalisme blev indført i klubberne fra 1978, kom stadig mere af dansk fodbold til at handle om penge. Klubberne nærede en blind tro på betalingsfodboldens mirakler, men klubberne vågnede snart op til en benhård hverdag, hvor der måtte kæmpes hårdt for at skrabe skillingerne sammen. I løbet af 1980’erne kom flere af byens professionelle klubber ud i økonomisk uvejr og måtte søge nye veje.

Fusionstanken blev i disse år mirakelkuren, som mange mente kunne løse fodboldens kvaler. Flere af byens største virksomheder kom på banen med ideen om at samle byens fodboldhold i en ny storklub. “Odense United”, som sammenslutningen blev kaldt, lå grydeklar. Dårlig økonomi tvang – for en stund – gamle ærkefjender i armene på hinanden, men de gode intentioner til trods løb planerne ud i sandet – og heller ikke senere forsøg på at genoplive tanken bar frugt, da klubfølelser i sidste ende sejrede over fusionstankegangen.

Flere klubber var i fare for at gå konkurs – og nogle gjorde det. Erhvervslivet reddede OB, mens B1909 gik konkurs. De stribede satte sig nu endegyldigt på den fynske fodboldtrone, mens de andre klubber kæmpede videre med sportslige og økonomiske kvaler.

FC Fyn blev dannet den 1. juli 2006 og lukkede den 31. januar 2013. Det blev til syv år, hvor moderklubberne B1909, B1913 og Dalum IF forsøgte at skabe et fynsk alternativ til øens fodboldflagskib, OB. Det lykkedes aldrig, for økonomien kom aldrig til at hænge sammen.