Fodbolden koger over

B0051552

Ved topopgøret i 1. division mellem B1913 og Esbjerg strømmede næsten 31.000 tilskuere til. Mange måtte gå forgæves, andre kravlede højt til vejrs i master og tårn for bedre at kunne se. Flere hundrede fik deres penge tilbage, da de intet kunne se. Vestjyderne vandt 3-2. Kampen blev spillet i september 1963 (Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Stadsarkivet).

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

Da en OB-fan i august 2010 gjorde sig kedeligt bemærket ved at køre frontalt ind i en flok tilhængere af AC Horsens, blussede diskussionen om fodboldvold og hooliganisme op igen. Det er langt fra første gang, at en kamp på grønsværen har ført til uroligheder. Vi har derfor bladet lidt i historiebogen.

B1909 var allerede før den sidste kamp mod OB i 1920 vinder af den fynske turnering. Alligevel blev det en bevæget kamp. Pludselig kom sindene i kog. Der var vist ingen, der rigtig vidste, hvordan det begyndte, men pludselig lå B1909’s Emil Sundahl og ”Sorte”, Laurits Jørgensen, fra OB på jorden, hvor ”Sorte” havde fat i ham og angiveligt forsøgte at kværke ham. De andre spillere kom styrtende til. Også publikum stormede ind på banen, og der var en stund vildt slagsmål, som de mere besindige dog efterhånden fik stoppet. De to spillere blev begge udvist, og holdene fortsatte med 10 mand på hver side. OB vandt til sidst kampen 2-0, og begge de udviste spillere blev udelukket i et år – ”Sorte” blev i øvrigt senere fodbolddommer!

Kort efter var der igen problemer i en kamp mellem B1913 og B1909. B1913’s højre wing, Carl Gustav Petersen blev udvist for brok fem minutter før tid, og så brød helvede for alvor løs. Alt endte i tumult. B1913’erne havde kampen igennem følt sig bortdømt, og derfor gav holdets anfører, August Petersen, straks besked til sine medspillere om, at alle mand skulle forlade banen.

Sagen fik et kedeligt efterspil for B1913, da Fyns Boldspil Union valgte at udelukke klubben fra al deltagelse i turneringen i et år. Klubben fik dog afgørelsen omstødt, så det kun var førsteholdet, der var udelukket.

Da Odense Stadion åbnede i 1941, strømmede folk til fodbold. Det gav dog også problemer med et fanatisk hjemmepublikum. I B1909’s klubblad fra 1940’erne finder man eksempelvis et indlæg, hvor man var forarget over OB-tilhængeres opførsel og advarede mod at overskride grænsen for almen dannelse. Det var begyndt med harmløs hujen og skrigen som ”vilde dyr”, når dommeren afsagde en kendelse, der gik de stribede imod, men ifølge B1909’s medlemsblad var det kammet helt over og havde udviklet sig til en sjofel behandling af modstandernes spillere. Derfor ønskede forfatteren til indlægget, at man genindførte ”lytteposter”, der kunne tage sig kærligt af ballademagerne.

Diskussionen om publikums opførsel kørte videre de følgende år, og nogen ændring til det bedre var vist ikke til at spore. Problemerne med publikum er altså ikke af ny dato, men måske er der alligevel forskel fra dengang til i dag?