Rumfeber i Odense 1962

b0053338

Den russiske kosmonaut Jurij Gagarin fotograferet ved H.C. Andersens Hus, da han i september 1962 besøgte Odense (Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Stadsarkivet).

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

Siden 1950’erne har russerne sendt mennesker i kredsløb om jorden. Første mand i rummet var Jurij Gagarin (1934-68), der blev sendt op i april 1961. Siden blev han hyldet overalt, hvor han kom frem. I 1968 omkom han under en træningsflyvning og blev begravet ved Kreml på Den Røde Plads i Moskva. I dag er der tradition for, at alle astronauter, der opsendes fra Rusland, lægger blomster ved hans grav.

Kort efter sin rumdebut blev Gagarin sendt på en verdensomspændende hyldest- og PR-rejse, der i september 1962 bragte ham til Odense, hvor han blev modtaget og hyldet, som var han en kongelig person eller et af tidens store teenageidoler. Det var ikke kun i Odense, at folk faldt i svime over gæsten. I dagene før havde Gagarin været i København, hvor han havde fået en lige så stormende modtagelse. Ja, selv kongen havde taget imod manden og haft en ”varm og utvungen samtale med ham”, som den russiske avis Pravda dagen efter kunne fortælle læserne.

Oprindelig skulle Gagarin slet ikke have været til Odense. Efter nogle dage i København ønskede Gagarin at komme en smuttur til Odense – en pludselig indskydelse. Rumhelten ville besøge H.C. Andersens Hus, da han næsten dagligt læste højt af H.C. Andersens eventyr for sin lille pige. Derfor måtte han til Odense, forklarede Fyns Social-Demokrat.

Afstikkeren til Odense varede en halv dag, og byen fik i al hast strikket et program sammen, der omfattede en reception, rundvisning og frokost på rådhuset for Gagarin og hans følge, i alt 27 personer. Borgmester Holger Larsen sammenlignede i sin tale Gagarins eventyrlige færd med et H.C. Andersen-eventyr, mens der på intet tidspunkt blev talt rosende om Gagarins hjemland.

På Flakhaven stod masser af tilskuere klar til at hylde ham. Gagarins følge ønskede, at han måtte træde ud på balkonen for at lade sig tiljuble af de mange mennesker, men det kunne ikke lade sig gøre.

I åben bil blev Gagarin efterfølgende kørt rundt i byen. Fra rådhuset gik turen blandt andet til Nørrebro, Toldbodgade, Næsbyvej, Næsbyhovedvej, tilbage til Odense ad Kanalvej og videre til Skibhuskvarteret – hvor borgmester Holger Larsen boede – og via Østre Stationsvej, Jernbanegade, Vestergade, Sdr. Boulevard, Tietgens Allé, Læssøegade til Hunderup Skov – og tilbage til byen ad Skovgyden, Hjallesevej og Albanigade. Mange steder stod folk, især skolebørn, klar til at hylde den russiske kosmonaut. For et øjeblik var den kolde krig glemt.

Kl. 15 rullede kortegen ind foran H.C. Andersens Hus, hvor museumsdirektør Svend Larsen viste rundt og fortalte om digterens liv. I aviserne berettedes det, at denne del af Odensebesøget helt afgjort var højdepunktet for Gagarin. Efter et lille pressemøde på Grand Hotel vendte bilerne med de sovjetiske gæster tilbage til hovedstaden. Men fascinationen af rumeventyr har holdt sig siden.