En strandet hval

hval

I 1889 blev en hval fra Barritsø ved Fredericia vist frem i København. Efterfølgende blev der lavet en skillingsvise på hele 14 vers om hvalen.

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

Det er en ældgammel tradition, at gøglere og markedsfolk har fremvist alverdens kuriositeter. Alt, som var eksotisk og ikke hørte til på vore breddegrader, blev vist frem for et betalende publikum. Cirkushistorikeren Anders Enevig er i aviserne stødt på utallige forevisninger på byens markedspladser. Det var dyr, mennesker og apparater. En levende elefant, et behåret skovmenneske, en dværg, et ”hundemenneske”, en kæmpekvinde, en menneskeæder eller en vanskabning. Selv graveren i Skt. Hans Kirke havde i begyndelsen af 1870’erne en lille nebengesjæft, hvor han året rundt skruede kistelågene af og viste afdøde odenseanere frem mod kontant betaling.

En strandet hval var selvfølgelig også en stor sensation – og et sandt tilløbsstykke. Da en hval fra Barritsø ved Fredericia blev forevist i København 1889, var det en så stor begivenhed, at den københavnske visefabrikant Julius Strandberg digtede en skillingsvise på ikke mindre end 14 vers. Visen gik på melodien: Julia, Julia hopsasa.

Også Odense blev med mellemrum ramt af ”hvalfeber”. Da fiskerne ved Skærbæk omkring 1930 fik 10 små hvaler, ”hvidnæser”, i nettet, blev de straks sendt på turné rundt i landet og blev også forevist på Sortebrødre Torv i Odense.

Fire år senere – i 1934 – kom en kæmpehval på visit i Odense, og den blev udstillet på Vesterbro 33. Allerede nogle dage før hvalens ankomst blev der indrykket annoncer i byens aviser med ordlyden: Kæmpehvalen kommer. Det skruede forventningerne i vejret.

Det store dyr blev kun vist frem én dag, nemlig søndag den 18. februar, men så var der også adgang fra kl. 11 formiddag til kl. 10 aften. Det var ikke kun hvalen, som blev vist frem. Der var tale om en hel udstilling, som omfattede ca. 100 forskellige dyr, og der blev afholdt foredrag hver 1/2 time om hvalfangst af en vaskeægte hvalfanger, der igennem 30 år havde været beskæftiget med hvalfangst.

En indgangsbillet til kæmpehvalen og udstillingen kostede 25 øre for voksne og 15 øre for børn. Hvor mange odenseanere, der lagde vejen forbi hvalen, ved vi desværre ikke, men i annoncen pralede arrangøren af, at i Århus havde ca. 60.000 personer besøgt udstillingen.

På Stadsarkivet har vi desværre intet foto af kæmpehvalen, men hvis der blandt læserne er nogen, som ligger inde med et sådant foto, vil vi gerne låne det til scanning.