Odense og landsstævnerne

B0052118d

Pigeholdet fra Snoghøj Gymnastikhøjskole fotograferet under indmarchen på Stadion ved landsstævnet i 1954. 60 okser måtte lade livet, og der skulle skrælles 11 tons kartofler til de mange tusinde deltagere. Indkvarteringen på byens skoler foregik på store papirposer fyldt med halm (Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Stadsarkivet).

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

Odense har et helt særligt forhold til landsstævnerne. Bortset fra København er Odense nemlig den eneste by, der har været værtsby ved hele fire landsstævner.

I 1894 var Odense første gang vært. På den tid var den folkelige gymnastik- og skyttebevægelse i strid med sig selv. Det handlede om, hvorvidt gymnasterne skulle vise såkaldt tysk eller svensk gymnastik. Det var en strid med stærke politiske undertoner. Stævnet blev dog gennemført og foregik i det grønne Fruens Bøge.

I 1947 var Odense igen vært, og gymnasterne prægede Odense fra morgenstunden allerede på den første stævnedag. Fra alle byens skoler, hvor gymnasterne var indkvarteret, gik holdene taktfast og syngende mod Odense Stadion. Godt 14.000 aktive gymnaster og idrætsfolk havde taget imod indbydelsen om at komme til Odense. Tusinder af tilskuere fulgte slagets gang de fire dage, stævnet varede. Det hele kulminerede om fredagen. Det begyndte med kvikke håndbold- og fodboldkampe om formiddagen, men ved 13-tiden tog gymnasterne græsplænen i brug. Alt var parat til at modtage Danmarks konge og dronning, der kom sejlende til byen med kongeskibet.

Odense var blevet valgt til at huse landsstævnet, da byen havde et forholdsvis nyt og veludbygget stadion. Stævnet i Odense blev succes, og derfor var Odense også vært for landsstævnet i 1954.

Byen blev igen invaderet af danske og nordiske idrætsfolk, men det var tydeligt, at den folkelige gymnastik i disse år var i forandring. Instruktørernes faste kommandoer havde i årevis angivet takten i opvisningerne, men nye tider gav nye ideer. Det blev almindeligt med musikledsagelse. Det begyndte med klassisk musik til kvindegymnastikken, og til landsstævnet i Odense i 1947 brugte næsten alle kvindehold musik. Derimod var der ingen herrehold, der brugte musik. I 1954 vakte et jysk herrehold derfor opsigt, da de også havde musik til øvelserne.

I juni 1985 satte gymnasterne igen deres præg på Odense, der nok en gang var vært for et landsstævne. Og for tredje gang var det området omkring Odense Stadion, der var stævnets omdrejningspunkt. Siden landsstævnet sidste gang var i Odense, havde meget forandret sig. Der var kommet flere deltagere – stævnet slog alle rekorder, da der kom godt 28.000 deltagere til det kæmpemæssige stævne – og der var denne gang også mange ikke-idrætslige aktiviteter.

Meget var forandret og alligevel ikke. Der var stadig fælles indmarch med faner og højtidelighed – noget der skulle skabe sammenhold. Odense var dengang Årets By, og byen viste sig fra sin bedste side med godt vejr. Ved afslutningen kunne borgmester Verner Dalskov sige tak og opfordrede samtidig arrangørerne til, at der ikke skulle gå 31 år, før landsstævnet igen kom til Odense.