Seriespiller på landsholdet

b0051814

Odense KFUMs centerforward, Jens Torstensen, var i 1951 indbudt til at forstærke København Boldklubs (KB) hold mod det professionelle engelske hold fra Chelsea. Han gjorde en så god figur, at han efterfølgende blev udtaget til landsholdet mod Skotland (Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Stadsarkivet).

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

Da det i foråret 2018 blev nødvendigt at oprette et nødlandshold til at spille venskabskampen mod Slovakiet, leverede TPIs 2. divisionshold flere spillere til nødlandsholdet, og dermed fik Odense tre nye landsholdsspillere i fodbold. Et kik i fodboldannalerne afslører dog, at det ikke er første gang, at Odense har leveret landsholdsspillere, der til hverdag optrådte i lavere rækker.

I 1951 spillede Danmark eksempelvis en svær udekamp mod Skotland. På det hold, der spillede på Hampden Park foran ca. 75.000 tilskuere, var fire debutanter, deriblandt Odense KFUMs Jens Torstensen. Den odenseanske klub med Torstensen som målfarlig centerforward havde haft en forrygende sæson og vandt ugen før landskampen i kvalifikationsrækken – også kaldet 4. division. Dermed var KFUM blevet divisionsklub. Men Torstensen havde endnu ikke spillet en divisionskamp, og han havde derfor stadig status af seriespiller, da han løb ind til den første af sine i alt fem A-landsholdskampe.

Foran de mange fodboldglade skotter tabte Danmark 3-1 til professionelle skotske spillere, men danskerne – og ikke mindst Torstensen, der blandt andet brillerede med at lægge op til det danske mål – havde stor ære af kampen. Efter kampen var de danske aviser fyldt med roser til angriberen, der blev kaldt bedste mand og fik ros for sin hurtighed, styrke og gode placeringsevner. Fyens Stiftstidende skrev blandt andet: ”Jens Torstensen forfulgte sin succes i så høj grad, at han blev kampens store overraskelse”. Der var også lovord fra DBU, der mente, at nu havde man endelig fundet et angrebstalent, som man kunne bygge på.

Landskampen blev transmitteret i radioen, og her fik Jens Torstensens mange venner hjemme i Odense et klart indtryk af hans gode indsats i opgøret med skotterne. Efter kampen fortalte KFUM-spilleren, at han nok mærkede, at det gik ganske godt, men det var først bagefter, da de mange komplimenter væltede ned over ham, at det for alvor gik op for ham, hvad han havde præsteret.

Torstensen var født i Odense og blev medlem af Odense KFUM som 7-årig. Han var ud af en børneflok på ni, heraf otte drenge, og af dem kom flere på klubbens førstehold. Omverdenen fik hurtigt øje på hans talent, og som ynglingespiller spillede han fast på KFUMs bedste hold og var ofte topscorer. Efter landsholdsdebuten skrev hovedstadspressen, at flere klubber, også italienske, stod i kø for at få fingre i den livlige angriber, men han blev i første omgang i Odense. I 1955 vinkede han imidlertid farvel til barndomsklubben, da han havde fået nyt job i hovedstaden, og indtil 1963 spillede han for KBs divisionshold.

Selv om Odense KFUM aldrig har haft foden indenfor i landets bedste række – om end det var tæt på – så har klubben leveret endnu en landsholdsspiller, nemlig Helge Jørgensen, der nåede at få seks landskampe. Den 24-årige odenseaner debuterede i 1962, da Norge var modstanderen. På det tidspunkt spillede KFUM i landets næstbedste række, men det forhindrede ikke DBU i at udtage Helge Jørgensen seks gange i træk.