Rolling Stones i Fyens Forum

b0052522

Begejstrede tilskuere ved Rolling Stones’ koncert i Fyens Forum 26. marts 1965. Det fortælles, at pressefotografer ansporede tilhørere på de forreste rækker, men de kan jo næppe have været fra byens førende, dengang konservative avis – og det var formentlig også helt overflødigt (Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Stadsarkivet).

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

Musikfestivalen Tinderbox har de seneste år trukket en perlerække af verdensstjerner til Odense, og det kunne måske foranledige nogen til at tro, at det først er med Tinderbox, at populærmusikkens stjerner kommer på odenseansk visit. Men intet kunne være mere forkert.

Det hedengangne Fyens Forum var i 1950’erne, 60’erne og 70’erne omdrejningspunkt for koncerter med flere af datidens største musiknavne. I 1958 lagde f.eks. teenageidolet Tommy Steele vejen forbi og gav to udsolgte koncerter, og året efter var det jazzlegenden Louis Armstrong, der igen optrådte i Forum.

I Odensebogen 2015 kan man læse om Rolling Stones’ besøg i Odense den 26. marts 1965. Det legendariske rockband gav hele to koncerter på samme dag i Fyens Forum – det lyder måske voldsomt, men hver koncert varede blot omkring en halv times tid, ja, den sidste koncert blev endda afbrudt før tid. En gruppe unge mennesker var stormet mod scenen, og det lykkedes faktisk en af dem at komme helt derop, men så sagde arrangørerne af sikkerhedsgrunde stop. At publikum ligefrem stormede scenen, havde man godt nok aldrig oplevet tidligere!

Rullestenenes besøg var en begivenhed, hvis lydbølger prentede sig fast på mange tilhøreres trommehinder. Det, koncertgæsterne huskede bedst bagefter, var den infernalske larm, der gjorde det nærmest umuligt at høre, hvad Rolling Stones spillede: ”Vi kunne kun høre de indledende strofer, så druknede det hele i pigeskrig opildnet af Mick Jaggers bevægelser på scenen. Pigerne rev sig selv i håret, skreg af lungers fulde kraft og rejste sig op og satte sig ned igen hele tiden. Vi var virkelig kommet til rockkoncert”.

Andre fortalte om, hvordan de udgav sig som pressefolk for at komme helt tæt på! I en tid, hvor sikkerhedshysteriet ikke havde grebet voldsomt om sig, lykkedes det faktisk for et par unge at komme helt tæt på. Pigen havde iført sig en pels, vennen var i pænt jakkesæt og slips, og samtidig havde de skriveblok og kamera (uden film!) i hænderne og råbte ”presse”. På den måde kom de ind uden billet og havnede endda på 1. række. Ophavsmanden til historien fortæller også, at han sad ved siden af den ”hotte” unge skuespiller Klaus Pagh, ”men det kan godt være, at han gennem årene er rykket nærmere”.

Til koncerterne var der hele fire opvarmningsbands, de lokale Spacemakers og Teen Beats, det sjællandske band The Bellis samt et af tidens mest kendte danske ”pigtrådsbands”, Defenders.

I pausen mødtes alle bands ”backstage”. Der blev disket op med godt dansk smørrebrød, som en af musikerne fra Teen Beats med møje og besvær havde hentet i Overgade. Knægtene fra Rolling Stones så blot vantro på de højt belagte madder – de havde formentlig aldrig set noget lignende, og spise smørrebrødet ville de i hvert fald ikke. I stedet drak de whisky og røg nogle “sjove” cigaretter.

Efter rullestenenes besøg var banen åben for andre af beatmusikkens superstjerner.