Odense-liljen

Lilje03
Liljen kan ses på mange offentlige bygninger i Odense. Her ses den over rådhusets hovedindgang (Claus Thøgersen fot., Stadsarkivet).

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

I dag bruges Odense-liljen ligesom Knud den Hellige som et symbol på Odense. Både liljen og Knud den Hellige er blevet brugt som byvåben op gennem tiderne. I Odenses officielle byvåben ses Knud den Hellige, der skræver over en lilje – og liljen ses også på det banner, som han holder i højre hånd (et liljebanner var egentlig forbundet med det franske kongedømme). Den såkaldte ”sværdlilje” mellem Skt. Knuds ben skulle hentyde til den økse, som kongen blev dræbt med i 1086.

Det ældste kendte segl med Knud den Hellige er fra 1460, og her optræder liljen også på. Byen brugte dog også mindre segl med en lilje som eneste motiv. Der er blevet spekuleret i, at liljen skulle være byens oprindelige byvåben, men det er mere end usikkert. Men at liljen er blevet kædet sammen med Odense siden middelalderen, er uomtvisteligt. Da domkirken blev restaureret i 1868-75, stødte man f.eks. på spor af kalkmalerier, blandt andet i koret, men alt fjernedes med hård hånd og erstattedes med en udsmykning i middelalderstil, blandt andet med Odense-liljen som motiv.

Hvorfor den ”franske lilje”, Fleur-de-lis, blev synonym med Odense er usikkert, ligesom det også er uklart, hvad betydning den oprindelig har haft.

Liljen er ofte symbol på skønhed, uskyld og jomfruelighed, og derfor er liljen i kristen kunst ofte blev brugt som et tegn på Jomfru Maria (og treenigheden). Når Maria-liljen er udtryk for renhed og uskyld, så kan den også opfattes som symbol på en martyr, f.eks. en kongelig helgen. Der er det ikke utænkeligt, at liljen blev et særligt kendetegn for Knud den Hellige – og dermed også for Odense.

Liljen er blevet brugt i talrige afskygninger og til mange formål. Også i oldtiden havde liljen symbolsk betydning, idet den blev kædet sammen med gudinden Heras mælk og Mælkevejen. I nyere tid er den blandt andet blevet brugt f.eks. som symbol for spejderbevægelsen.

Odense-liljen bliver ofte anvendt, hvor der er brug for et mere enkelt symbol. Det kan være på byfredssten og på bygninger. I Odense kan man finde liljen anvendt som ornament i mange offentlige bygninger. Den opmærksomme iagttager kan blandt andet finde liljen anvendt på Odense Katedralskole, Odense Tekniske Skole og Toldbygningen på Østre Stationsvej. Liljen bruges selvsagt også på rådhusets facade ud mod Flakhaven, hvor Odense-liljen indgår i udsmykningen flere steder – blandt andet omkranser en række liljer rådhusuret.

Odense-liljen er også blevet brugt af mange foreninger og lignende, som en markering af, at de stammede fra Odense. Sportsfolkene fra Odense Gymnastikforening (OGF) bar f.eks. liljen på brystet, når de stillede til kamp.