Blå Mandag

b0055941

Konfirmationssøndag uden for Vor Frue Kirke 1948. De unge herrer er iført deres første habit. (Fyens Stiftstidende, Stadsarkivet)

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær 

I mange år var konfirmationen ene og alene en kirkelig handling, der bekræftede dåben. Alt det andet med fest, gaver, nyt tøj og Blå Mandag er først kommet til senere – formentlig som traditioner med rod i samfunds øvre klasser.

Det blev allerede i 1700-tallets København en tradition, at konfirmanderne gik i Rosenborg Have, som blev åbnet for de unge. I Odense har vi ingen Rosenborg Have, men vi har Fruens Bøge, som i mange år var et yndet udflugtsmål for de ”nye” voksne. Her kunne man allerede før 1. verdenskrig se nybagte mandlige konfirmander rende rundt i matrostøj og en cigaret i hånden – jo, man var blevet voksen! Og pigerne fik snart også andendagskjoler.

Konfirmanderne havde fri fra skole et par dage efter konfirmationen. Gaverne blev studeret nærmere, hvis man havde fået nogen, og der blev skrevet takkekort! Og så skulle man rundt – derfor blev dagene nogle steder kaldt spadseredage. Arthur Grau, der blev konfirmeret i 1922, har fortalt, at det var skik og brug, at konfirmanderne var på skolen for at give basser til klassen og læreren, mens konfirmanderne selv nød kaffe og lagkage på Priorcafeen.

Andre tog til Mutter Sams konditori i Overgade, hvor Den Gamle Kro ligger i dag. Alle bestilte så lagkage med flødeskum, og sagen var så at tage flødeskum på skeen og vise sit mod ved at sprøjte det på loftet, når Mutter Sam vendte ryggen til – og så ellers spæne af sted under en byge af skældsord, når man blev opdaget. Det blev også til en biograftur og en efterfølgende spadseretur med en pige. Og de heldige fik et kys og et kram!

b0059617

Fem konfirmander træder ind i de voksnes rækker og er her fotograferet i Eventyrhaven 1969. (Fyens Stiftstidende, Stadsarkivet)

Senere blev Fyns Tivoli, der blev oprettet i 1949, et yndet mål for konfirmandernes andendag, og gennem de sidste årtier af Tivolis levetid var det mere eller mindre konfirmanderne, som holdt haven oven vande. I 1980’erne kom konfirmanderne fra hele Fyn og Syd- og Sønderjylland, og gennemsnitligt 3.000 konfirmander besøgte Tivoli på de blå mandage.

Tivoli lukkede i 1993, men siden har konfirmanderne fundet andre steder, når de holder Blå Mandag. I gågaderne myldrer det med konfirmander med penge på lommen – et tegn på rigdommen i nutidens Danmark, men også et slaraffenland for lommetyve.