Danny Kaye og H.C. Andersen

b0101333

Danny Kaye i mahognisengen i H.C. Andersens Hus, 22. juli 1952 (Foto: Bent Togo Andersen, Stadsarkivet).

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær 

I 1952 var den amerikanske komiker Danny Kaye på besøg i H.C. Andersens Hus. Baggrunden for besøget var, at Kaye havde hovedrollen i en Hollywood-film om H.C. Andersen.  I foråret 1952 var denne film under optagelse. Da den langtfra holdt sig til den etablerede sandhed om eventyrdigteren, og da Danny Kayes kendskab til Andersen samtidig blev kritiseret voldsomt, fandt filmselskabet på at sende Danny Kaye på en slags charmetur til Andersens hjemland. Det gik ikke stille af.

Danny Kaye kom som led i rejsen på besøg i Hans Jensens Stræde, hvor museumsdirektør Svend Larsen viste rundt i museet, som midlertidigt var lukket for offentligheden, mens besøget stod på. Alligevel var der godt fyldt i de små stuer, ikke mindst af danske og udenlandske fotografer, der fulgte rundvisningen og forsøgte at få gode billeder i kassen.

Det viste sig hurtigt, at fotografernes og de besøgende amerikaneres opfattelse af, hvad der var gode billeder, adskilte sig en del fra museumsfolkenes, og da Danny Kaye samtidig – sikkert ivrigt tilskyndet af fotograferne – begyndte at ”optræde”, kom situationen hurtigt ud af kontrol.

Den ene af fotograferne fra Fyens Stiftstidende, senere cheffotograf Bent Togo Andersen, har senere fortalt om besøget og lægger ikke skjul på sin egen rolle i, at besøget udviklede sig helt uden for de officielle planer. Der blev taget billeder af Danny Kaye med digterens paraply, med hans rejseudstyr og mens han prøvede digterens støvler – og som nævnt i digterens seng.

Dagen efter var skandalen komplet. Museumsudvalgets formand, Fyens Stiftstidendes chefredaktør Knud Secher, måtte stå skoleret for borgmester Werner, og Bent Togo fik, hvad han selv kalder verdens største møgfald, af chefredaktøren. Det, der var foregået under besøget, blev nærmest betragtet som blasfemi.

Humlen i det hele var, at en lang række museumsgenstande fra H.C. Andersens liv åbenbart havde været frit tilgængelige. Så da museet rykkede ud med en officiel kommentar nogle dage senere, gik den da også ud på, at nu måtte der stilles glasruder op foran de berørte møbelgrupper, så man for fremtiden kunne slippe for ”en respektløs behandling som den, vi lige har overværet”. Man var blevet skuffet i forventningen om, at Danny Kaye som titusinder før ham var kommet med ærefrygt ”som en pilgrim, der søger helligdommen”.

Danny Kaye nåede at møde odenseanerne på en tur i H.C. Andersen Haven og en hurtig reception med udtalelser til verdenspressen. Men så var han også over alle bjerge. Tilbage stod, at reklamestuntet var lykkedes. Billedet af Kaye i H.C. Andersens seng gik i hvert fald verden rundt – og er stadig på manges nethinde. Så hjalp det kun lidt, at museumsdirektørens forskning året efter afslørede, at den udstillede mahogniseng roligt kunne fjernes fra udstillingen og erstattes af en simpel fyrretræsseng, der med større sikkerhed havde været Andersens.