Dansk Urfabrik

 

b0056064

Dansk Urfabrik på Nyborgvej var i 1950 Danmarks eneste fabrik for mekaniske ure. (Fyens Stiftstidende, Stadsarkivet)

 

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

 

Søndag den 12. marts 1950 rummede Fyens Stiftstidende en større artikel om en af byens yngre virksomheder, Dansk Urfabrik, Nyborgvej 12-14.

På adressen havde der været en række forskellige virksomheder i årene under og lige efter 2. verdenskrig. En møbelfabrik havde således lavet kasser til bornholmerure, men da det efterhånden var svært at få fat i urværker til den slags, og møbelmarkedet var på retur, besluttede de to ejere, direktørerne H. Knudsen og Willy Petersen, at sadle radikalt om. Selv om man var uden reel erfaring i fremstilling af egne urværker, købte man dyre specialmaskiner til den slags fra udlandet og gik på med krum hals. Noget af værktøjet og nogle af maskinerne måtte man endda fremstille selv – men i 1950, tre år efter starten, var optimismen endnu i behold. Da havde fabrikken omkring 50 ansatte og havde kapacitet til at fremstille mere end 20.000 urværker på et år.

Avisen skønnede, at fabrikkens succes skyldtes, at den var blevet etableret på det helt rigtige tidspunkt. Hjemmemarkedet var øjensynligt blevet underforsynet med ure i årene under og efter krigen – og nu meldte udenlandske aftagere sig også på Nyborgvej. Ikke mindst svenskerne havde fået øjnene op for fabrikkens produkter, der blandt omfattede forskellige former for kontakture, loddeure m.m. Loddeurene var en slags renæssanceure med blykrans, bronzezirater og meget andet – og de tilfredsstillede tidens krav om levende ure – man ville se pendulet bevæge sig, som det også havde været tilfældet nogle generationer tidligere.

 

b0051001

Koncentreret arbejde med urmontage i marts 1950. (Fyens Stiftstidende, Stadsarkivet)

 

I 1950 var Dansk Urfabrik formentlig Danmarks eneste fabrik for mekaniske ure, og i en periode gik det også fornuftigt for foretagendet. Måske var den også på hjemmemarkedet beskyttet af importrestriktioner. Endnu i 1952 havde fabrikken en vogn med i det traditionsrige optog på Børnehjælpsdagen, men allerede året efter var fabrikken trådt i likvidation. Konkurrencen udefra både på hjemmemarkedet og på eksportmarkederne havde uden tvivl været for stærk.

Maskiner og værktøj fra Dansk Urfabrik blev i sommeren 1953 overtaget af ingeniør Bror Kruuse. Han havde i mere end en halv snes år været ansat hos Mads Clausen på Danfoss og havde været på lederkursus på Harvard. En del af Dansk Urfabriks produktion tog han med til sin nyoprettede virksomhed på en gård i Sanderum. Snart kastede man sig imidlertid over finmekanik til jernindustrien, og dermed var den første lillebitte del af grundlaget skabt for det, som senere blev et nyt og mere holdbart industrieventyr i Odense, nemlig Micro Matic.