Den Gamle Have i Allerup

 

b0100193

Skolebørn fra Allerup og Davinde klar til at springe i svømmebassinet i Allerup Gamle Have i august 1934.

 

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

 

Det begyndte med et voldsomt uvejr den 28. juli 1912, hvor et slemt tordenvejr bevægede sig over Fyn. Et af de mange lyn slog ned i Allerup Skovgård, og den gamle, firlængede og stråtækte bindingsværksgård blev hurtigt forvandlet til en rygende askehob.

En ny og grundmuret gård blev rejst lidt længere væk, men den gamle gårdhave blev stadig passet, indtil den nye have var groet til. To haver var imidlertid én for meget, og derfor fik den lokale Allerup Gymnastikforening i 1929 lov til at bruge haven til sine opvisninger, møder, sommerfester o.lign. Gymnastikforeningen lavede haven om til en lille idræts- og festplads, der fik navnet Den Gamle Have.

Den Gamle Have var i begyndelsen blot en lille græsplæne omgivet af buskads. På plænen slog gymnasterne fra lokalområdet deres vejrmøller og kraftspring, indtil Odense Amts Gymnastikforenings 1. hovedkreds foreslog at gøre Den Gamle Have til fest- og idrætsplads for hele hovedkredsen. Det krævede blot, at pladsen blev gjort større.

I juni 1933 gik adskillige arbejdshold af gymnaster i gang med spader og skovle, mens Allerupbønderne og andre sendte hestetrukne vogne til pladsen. Da sommeren gik på hæld, var pladsen ved at være færdig, men endnu før idrætspladsen blev indviet, dukkede der nye og større planer op. Den Gamle Have skulle også have et svømmebassin. Gymnasterne greb igen vogne, skovle og trillebøre – og gik i gang.

Søndag den 8. juli 1934 slog Den Gamle Have dørene op. Dagen blev fejret med en masseopvisning, folkedans, håndbold, fodbold, svømning og udspring og et foredrag efter spisepausen. Forstander P.J. Skriver, der var formand for Odense Amts Gymnastikforening, rundede sit foredrag af med ordene: ”Målet for vort arbejde er fremdeles Danmarks frelse; der trænges i dag som ingen sinde før til en dygtig og viljefast ungdom. Gid pladsen her altid må tjene dette formål!”

 

b0056620

Indmarch ved havens 25 års jubilæum 1959. (Fyens Stiftstidende, Stadsarkivet)

 

Gymnasterne havde fået en idræts- og festplads i naturskønne omgivelser, men der manglede alligevel noget! En fast restaurant, hvor man kunne servere kaffe, te, kager, isvafler og andre forfriskninger. En gammel bindingsværksgård i Ejby ved Odense stod overfor at skulle rives ned, og så slog gymnasterne til. Det gamle, stråtækte stuehus blev købt og flyttet til Den Gamle Have.

Siden 1930’erne har Den Gamle Have været tilholdssted for den folkelige idræt i og omkring Odense. Gennem en årrække var sammenkomsterne og idrætsstævnerne i Den Gamle Have sommerens højdepunkter for egnens gymnastik- og idrætsforeninger. Haven havde sin storhedstid fra mellemkrigsårene og til en gang i 1960’erne, hvor en vis afmatning indtraf. Den folkelige idræt var under forvandling, og den lokale gymnastikforening klagede over manglende opbakning til festerne. Kombinationen af frivillig indsats og kommunale tilskudskroner har dog hidtil kunnet holde liv i stedet.