Den koldeste jul siden besættelsen

af Johnny Wøllekær og Jørgen Thomsen

Julen 1973 lignede på nogle punkter julen 2023. Der var energikrise. Uroligheder i Mellemøsten havde ført til, at der blev skruet ned for oliehanerne. Krisen kom bag på alle og demonstrerede, at vesten havde gjort sig afhængig af olie fra den arabiske halvø.

Der blev sparet på både el og varme de allerfleste steder. Det oplevede Morgenposten ved selvsyn, da avisen tog på ”kontrol” hos en række virksomheder og offentlige kontorer. Overalt var der skruet ned for varmen og slukket for unødvendige lys. Avisen ræsonnerede, at ”man rundt omkring fryser med anstand. Man vælger at vise samfundssind ved at tage en ekstra trøje på og arbejde sig til varmen”. Duksene med den laveste temperatur – blot 18 grader – var Odense Universitet og Fyens Stiftsmuseum. På museet var der dog ikke slukket for lyset af hensyn til publikum!

Denne studerende på H.C. Ørstedkollegiet kunne i december 1973 ikke mærke at temperaturen var skruet ned til 20 grader (Fyens Stiftstidendes pressefotografsamling, Stadsarkivet).

Der blev også skruet ned for gadebelysningen. Nogle forretninger lukkede tidligere, og der kørte færre bybusser. Heldigvis bugnede avisen også med mange tips og opbyggelige artikler om, hvordan man kom gennem krisen. Man kunne f.eks. gøre som en familie i Urup Mose: ”Når vi andre olienarkomaner rystende af mangel på olie frister tilværelsen, antagelig nedgravet i dynger af uld”, så hyggede familien i Urup Mose sig i en ”dejlig varm tilværelse, som om intet var hændt”. Familien havde ingen fjernvarme, oliefyr eller elektricitet, men varmede huset op med koks og fik lys fra petroleumslampens skær.

I forvejen var det ”dyrt at holde jul”, men julen 1973 blev betydelig dyrere end normalt. Priserne røg i vejret på mangt og meget. Det var især dagligvarer, som steg. Beregninger viste, at julemaden var steget med 11-13 procent i forhold til året før. Brød var steget mest, mens grøntsager var steget mindst, og mælkeprodukter var endda blevet billigere.

”Lysfråsere” blev med et mere moderne udtryk udskammet i de mørke måneder under oliekrisen. I slutningen af november kortlagde Fyens Stiftstidende flere steder i bybilledet, hvor avisen var af den opfattelse, at lyset udmærket kunne dæmpes om natten. Billedet er taget i retningen mod Vestergade fra Jernbanegade – nu Ove Sprogøes Plads (Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Stadsarkivet).

På trods af krisen skulle der også pakker under juletræet, og i ugerne op til juleaften bugnede aviserne med tilbud. Det store hit var tilsyneladende ”varme” julegaver som lune vinterfrakker og uldne bukser. Det handlede om at være varm og smart med strikjakke og rullekravesweater. Det var også muligt at få ”hjemmesko – en gave der varmer”. Eller hvad med nye termoruder – ovenikøbet med fabriksgaranti – og så ville man snildt kunne spare 25-30 % af varmeforbruget uden at nedsætte rumtemperaturen, lovede en annonce.

En af årets julegaveideer til bilisterne var et aflåseligt benzindæksel. Under krisen var benzintyverierne nemlig blevet et voksende problem, ja selv hele tankbiler med fyringsolie blev stjålet.

Et øjeblik så det også ud til, at juleanden ville komme i fare, da forbrugerne havde brugt langt mere gas, end de måtte. Bygassen var ligesom el- og fjernvarmen ramt af et påbud om at spare 25 procent. Men det havde man ikke fulgt, og decemberrationen ville allerede være brugt den 21. december. For at redde julemiddagene måtte Odense Gasværk i stedet tage hul på januarrationen. Julen var reddet, og problemet blev skubbet lidt ud i fremtiden. Glædelig jul!