Deportationen af politiet i 1944

b0013954
Danske politifolk i Buchenwald, fotograferet fra en Røde Kors bil, den 19. februar 1945. Forrest til højre står overbetjent Rasmussen (Stadsarkivet).

af Lisette Juhl Hansen

Efter aktionen mod det danske politi den 19. september 1944 blev 19 odenseanske politifolk sendt til Frøslevlejren i Sønderjylland. Omkring 180 gik under jorden, og mange af dem sluttede sig til modstandsbevægelsen. Ca. 70 af de andre betjente fra Odense blev i første omgang også sendt til Frøslev, de fik dog ikke lov at blive. I stedet blev de sendt videre til koncentrationslejren Buchenwald i Tyskland.

En af betjentene fra Odense, der blev sendt til Buchenwald, var overbetjent Kristian Andreas Laurits Rasmussen. Rasmussen smuglede en notesbog med ind i lejren, som han førte dagbog i.

Ved anholdelsen fik politibetjentene ikke at vide, med hvilken grund det skete. Rasmussen var blandt dem, der til at starte med blev interneret på Jernbanegades Skole, og den 21. september sendt til Frøslevlejren. Fra Frøslev gik turen til lejren Neuengamme, og den 5. oktober ankom de til Buchenwald.

Han beskrev i dagbogen de forhold, politifolkene levede under i Buchenwald. Maden, arbejdet, barakkerne de boede i og den sygdom der plagede dem. Maden bestod ofte af brød med margarine og en form for suppe. Nogle gange smagte den fint, andre gange var den uspiselig. De danske betjente fik dog Røde Kors pakker med mad, tøj og cigaretter hjemmefra. Pakkerne hjalp dem med den værste sult, men de kom uregelmæssigt.

Rasmussen boede i barak nr. 57, hvor de sov tæt op af hinanden i treetagers senge. De havde kun et tyndt tæppe at sove med, og barakken var desuden så utæt, at det regnede ind. I dagbogen skrev han, når han så eller hørte om nogle af de danske betjente, der var blevet syge eller døde. Selv blev han også syg i en periode og blev flyttet til sygeafdelingen i lejren. Imens Rasmussen var indlagt, blev mange af de danske betjente overført til lejren Mühlberg. Der havde været rygter om, at de skulle sendes hjem til Danmark, men det var ikke tilfældet.

I løbet af opholdet i Buchenwald var der flere rygter om, at de danske betjente skulle sendes hjem. I dagbogen beskrev Rasmussen flere gange disse rygter, og i et af de censurerede breve han fik lov til at sende hjem, skrev han, at han håbede at fejre jul med familien i Odense. Rasmussen kom dog først fra Buchenwald den 1. marts 1945. I første omgang tilbage gennem Neuengamme til Frøslevlejren. Den 3. maj blev han og andre af politifolkene hentet af de hvide busser.

Fem af de odenseanske politibetjente overlevede ikke deres ophold i de tyske koncentrationslejre. Kriminalbetjent Otto J. Nielsen, politibetjent Arne H. Pedersen, politikommissær Mogens A. Frost og politimester Svend A. Schaldemose-Nielsen døde i Buchenwald allerede i løbet af november måned. Den femte, politibetjent Ernst Peter S. Madsen døde i marts 1945 i Mühlberg lejren.

Læs mere:

– Søren Hansen: Træk fra Odense under den tyske besættelse. 1940-1945. Eget forlag. 1945.

– Jørgen Hæstrup: Krig og besættelse. Odense 1940-1945. Odense Kommune. 1979.

– L. Rasmussen: ”’Sikken et liv at byde danske politimænd’ Dagbogsoptegnelser fra et ophold i koncentrationslejr 1944-45” (1. del). Odensebogen 1990. Byhistorisk Udvalg.

– L. Rasmussen: ”’Sikken et liv at byde danske politimænd’ Dagbogsoptegnelser fra et ophold i koncentrationslejr 1944-45” (2. del). Odensebogen 1991. Byhistorisk Udvalg.

– L. Rasmussen: ”’Sikken et liv at byde danske politimænd’ Dagbogsoptegnelser fra et ophold i koncentrationslejr 1944-45” (3. del). Odensebogen 1992. Byhistorisk Udvalg.