Det blev Strøgpassagen og ikke Strømpeskaftet

b0021343c

Den nye gågade i Vestergade. Billedet er taget i december 1969 efter etablering af flisebelægning. Til venstre ses Carstens Conditori og frisør Edvin Carlsen i Vestergade 26 ved Strøgpassagen (Stadsarkivet).

af Johnny Wøllekær og Jørgen Thomsen

Spøgelsesbutikken har stået gabende tom i flere år, men nu skal der måske ske noget i Vestergade 24-28 igen.

Der har været bebygget på adressen i flere hundrede år. I 1860 lod buntmager Carl Jentzsch opføre en 2½ etages bygning, som allerede i 1875 blev forhøjet til 3 etager. Bygningen havde både butik og lejligheder, mens der i sidehuset var beboelse, husholdning, gang og vaskehus. Buntmageren, der i 1890’erne reklamerede med at have Odenses største udvalg af herre filthatte og andre fornemme engelske og franske hatte, boede selv i ejendommen sammen med sin familie.

I 1926 købte guldsmed R.A. Christophersen ejendommen, der lå bekvemt mellem J.G. Jacobsens nye forretningsbygning, også kaldet IG-Huset, og guldsmedens egen butik.
Guldsmeden satte straks en større ombygning i gang. Det var i den forbindelse, at huset blev bygget sammen med nr. 26-28 og fik sit nuværende udseende. Der blev også lavet en passage, så folk kunne gå fra Vestergade til Pogestræde. Passagen blev overbygget med glastag, og på den ene side kom der store udstillingsmontrer, mens der på den anden blev indrettet butikker. Det store byggearbejde blev udført i sommeren 1926, og lørdag den 23. oktober åbnede en del af nye passage, der dog stadig manglede at blive ført helt igennem til Pogestræde.

Da strøgpassagen nærmede sig sin færdiggørelse, rejste et spørgsmål sig helt naturligt. Hvad skulle den hedde? Guldsmed Christophersen udlovede straks en præmie på 200 kr. til den, der kunne finde på et godt navn. Guldsmeden huskede stadig alt for godt den diskussion, der var blevet rejst om navnene Mageløs og Over Bækken, to navne som der var stærk kritik af, og han ville nødigt risikere, at den nye passage fik et navn, som vakte utilfredshed eller mishag. Derfor bad han folk om et godt råd.

Mange af Fyens Stiftstidendes læsere deltog i navnekonkurrencen, avisen blev nærmest oversvømmet med forslag, men ikke alle var lige heldige. Mange pegede på navnet Strøgpassagen, og det blev også navnet. Blandt de forslag, der ikke vandt, var Guldsmedegangen, Juvelgade og Guldpassagen. I den mere muntre ende blev navnet Strømpeskaftet foreslået, hvilket formentlig var en cadeau til J.G. Jacobsens strømper.

Først i 1970’erne solgte guldsmedefamilien huset til IG-huset, der kort forinden var blevet udvidet ud mod Klingenberg, og som nu hed Magasin. Stormagasinet var 1970’erne og 1980’erne bymidtens absolut største forretning, og man ville gerne være endnu større. Derfor blev stofbutikken Per Reumert og restaurant Guldsmeden, der begge boede til leje i Vestergade 24-28, opsagt, mens bageriet Royal fik lov at blive liggende indtil videre. Bageren lukkede i 2007.

Sidste i 1980’erne tog Magasin en del af nabohuset i brug, da man slog dørene op til en ny vin- og fødevareafdeling. Senere åbnede stormagasinet cafeteriet Café du Nord og City Cafeen i naboejendommen. Magasin løb dog ind i problemer, og i 2010 købte ATP Ejendomme sammen med Pension Danmark flere ejendomme, blandt andet Vestergade 24 og Magasin.