Dideriksens hjørne

b0021229

Hjørneejendommen lige ved 2. verdenskrigs afslutning – nu var A.J. Dideriksens automobilhandel flyttet ind (Stadsarkivet).

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær 

Et af byens kendte hjørner er blevet skiftet ud, da afdøde automobilforhandler Dideriksens ejendom i krydset over for Føtex på Vesterbro forsvandt.

Odenses sidste Vesterport forsvandt i 1851. Den sidste udgave af porten havde stået ved H.J. Hansens butik ved hjørnet af Vestergade, Vesterbro og Søndergade, men længe inden porten faldt, var man også her begyndt at bygge uden for porten. Byens første brandtaksation fra 1761 vidner om, at der allerede da var bebyggelse på hjørnet af Vindegade og Vesterbro, og det samme kan man se på et af de første detaljerede bykort, N.F. Juels kort fra 1839. Nogle af de første bygninger på stedet var med stråtag, og der var stalde.

Omkring 1872 opførtes den nuværende hjørneejendom, vistnok til en gæstgiver Larsen, og i årtierne efter blev der også bygget flere ejendomme hen ad Vindegade, blandt andet de endnu eksisterende ejendomme nr. 134 og 136 samt Vindegade 138, der alle var opført i begyndelsen af 1890’erne – nr. 138 forsvandt til fordel for en af Dideriksens udstillingsbygninger i begyndelsen af 1970’erne.

Den gamle hjørneejendom fra 1872 fik med tiden flere udbygninger, og en af dem husede i næsten 20 år den lokale afdeling af Frelsens Hær. Det er der nok ikke mange, der kan huske, for Frelsens Hær flyttede allerede omkring 1916 længere hen ad Vindegade – til hjørnet af Pantheonsgade – og den gamle ”frelserbygning” blev ombygget til værkstedsformål.

Helt tilbage fra omkring år 1900 blev der syslet med biler i ejendomskomplekset på hjørnet af Vindegade og Vesterbro. Familien Dideriksen overtog stedet omkring 2. verdenskrigs begyndelse, og helt indtil nutiden prydede grundlæggeren, A.J. Dideriksens navnetræk facaden. I 2017 er nye bygninger rejst på adressen, og en ny historie kan begynde.