Dræbt ved en fejltagelse

af Johnny Wøllekær og Jørgen Thomsen

Folk på Vestergade i forbindelse med befrielsen i maj 1945. Svaneapoteket ses til højre i billedet. Blot nogle måneder før var apotekets førstemand Ulrik Dircks koldblodigt skudt nær hans hjem i Fruens Bøge. Men drabet var en fejl (Stadsarkivet).

Den 9. november 1944 blev provisor på Svaneapoteket i Vestergade, cand.pharm. Ulrik Dircks koldblodigt skudt ned foran sit hjem. Efter krigen viste det sig, at det var en fejltagelse.

Da krigen spidsede til, og modstandsbevægelsen blev stærkere, iværksatte den tyske besættelsesmagten den såkaldte ”modterror”. Modstandsbevægelsens sabotager og likvideringer blev nu besvaret med bombesprængninger og drab. Den umiddelbare grund til kursskiftet var modstandsbevægelsens drab og overfald på tyske soldater i kølvandet på Augustopgøret i 1943. Det førte til, at Hitler forlangte ”modterror” indført i Danmark.

Hitler var dog bekymret for, at man skabte martyrer. Derfor skulle hævndrabene være anonyme og rettes med modstandskampens ”åndelige bagmænd”. Det første offer for den nye linje blev digterpræsten Kaj Munk, der blev skudt den 4. januar 1944.

Bag terroraktionen i Odense stod den såkaldte Petergruppe, der i krigens sidste år spredte død og ødelæggelse. På Husmandsskolen, der var Gestapos lokale hovedkvarter, havde man udarbejdet to kartoteker over potentielle terrormål, herunder også ca. 50 mere eller mindre kendte odenseanere, som man formodede sympatiserede med modstandsbevægelsen. I kartoteket stod apoteker O. Helweg Mikkelsen fra Svaneapoteket.

I begyndelsen af november 1944 var Petergruppen taget på en større terrorturné, der var planlagt af gruppens ledelse i København, og som inkluderede aktioner i Aalborg, Randers, Aarhus, Vejle, Esbjerg, Svendborg og Odense. Turneen var gengældelse for de sabotager og likvideringer, den danske modstandsbevægelse havde gennemført.

Et par dage før drabet på Dircks var medlemmer af Petergruppen på Husmandsskolen og fik udleveret et af kartotekerne. Flere navne blev udsøgt, heriblandt apoteker Helweg Mikkelsens. Sidst på eftermiddagen den 9. november tog Petergruppen af sted for at dræbe apotekeren.

Ingen af terrorgruppens medlemmer vidste imidlertid præcis, hvordan apotekeren så ud. De støttede sig udelukkende til en personbeskrivelse, som de havde fået på Husmandsskolen. Det blev aftalt, at Helweg Mikkelsen skulle skydes, når han forlod apoteket på cykel – og altså ikke ved sin privatadresse. Flere af Petergruppens folk stillede sig ved op ved Svaneapoteket for at vente.

En mand blev set forlade apoteket på cykel, men de ventende var usikre på, om det var apotekeren. De var derfor ved at opgive deres forehavende, og gruppen skiltes. Da et par af dem senere så en mand fra apoteket hoppe på en sporvogn, mente de at kunne genkende apotekeren og kørte med til Fruens Bøge. Undervejs må Dircks have opdaget, at han blev forfulgt. I hvert fald begyndte han at løbe, da han nærmede sig sit hjem på Bangs Allé 7 i Fruens Bøge. Men folkene fra Petergruppen indhentede ham og skød ham i baghovedet uden varsel. Dircks var død på stedet. I løbet af den følgende nat sprængte Petergruppen også en række bygninger i Odenses centrum, heriblandt Svaneapoteket.

I forhørene efter krigen fortalte et af Petergruppens medlemmer, Kaj Henning Bothildsen-Nielsen, at fejltagelsen blot var blevet fejet til side af Gestapos lokale ledelse. Det gjorde ikke noget, sagde man, ”for Dircks var lige så farlig som apotekeren”.