Fra vogterdreng til konservatorierektor

B0058115d

I 1954 flyttede Odense Musikkonservatorium til nye og større rammer på Kronprinsensgade 19 (Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Stadsarkivet).

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

Det Fynske Musikkonservatorium blev grundlagt i 1929. Og manden bag var violinisten Martin Andersen (1886-1987), der også var stedets leder frem til 1963. Det lå absolut ikke i kortene, at Martin Andersen skulle ende som leder af byens musikkonservatorium, snarere tværtimod.

Martin Andersen blev født på et husmandssted på Aunslev Mark ved Bovense nær Nyborg. I ungdomsårene slog han sine folder som vogterdreng, landbrugsmedhjælper og arbejdsmand, men det blev musikken, der vandt. Hans mormor gav ham en violin, da han var 10 år gammel, og så var vejen banet. Violinen kom med i marken, hvor Martin Andersen fandt sit første publikum.

Martin Andersens forældre flyttede en del rundt, men havnede en tid i Odense, og her mødte den unge violinist kapelmester Gade, der ledede musikken ved festerne i Fruens Bøge og Næsbyhoved Skov. Hos Gade fik Martin Andersen sin første musikundervisning. Senere flyttede familien fra Odense, og sønnen Martin fik nye lærere.

Efter konfirmationen kom Martin Andersen ud at tjene, men byen trak i ham, og han kom i lære hos Thomas B. Thrige, men studerede samtidig hos et par af byens musiklærere. Og med gode venners hjælp kom han til København, hvor han fik nogle af de bedste musikere til lærere. Musikkarrieren tog for alvor fart.

Martin Andersen blev efterhånden et kendt navn, men han havde også en anden drøm, nemlig at skaffe Fyn og Odense et musikkonservatorium. Ideen mødte en del modstand, men Martin Andersen opgav ikke så let.

Det Fynske Musikkonservatorium begyndte som en privat ejet institution i lejede lokaler i Albanigade 5, hvor der til en begyndelse var 11 elever og seks lærere. 15 år senere i 1944 blev konservatoriet en selvejende institution.

I 1954 var der ikke længere plads nok i lokalerne i Albanigade, og konservatoriet flyttede til en herskabsvilla i Kronprinsensgade 19. Konservatoriet lånte også lokaler på katedralskolen, Odense Teknikum og snart også på det nyoprettede musikbibliotek.

Musikkonservatoriet blev i 1963 en offentlig uddannelsesinstitution, og i 1972 overtog staten det. Konservatoriet havde på det tidspunkt 77 studerende og 53 lærere. Statsovertagelsen var lidt af en sejr for Det Fynske Musikkonservatorium og dets viljestærke grundlægger, Martin Andersen, der længe havde kæmpet en hård kamp med række lokale musikskoler om at blive landsdelskonservatorium.

I 1976 flyttede musikkonservatoriet til dets nuværende lokaler i Islandsgade, hvor bygningerne senere er blevet udbygget.

Domorganist Poul Børch efterfulgte i 1963 Martin Andersen som rektor og har siden været efterfulgt af bl.a. Sven Erik Werner og Bertel Krarup. I dag er konservatoriet efter en fusion en del af Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole.