Gøg og Gokke på odenseansk visit

b0060912

Som led i det amerikanske komikerpar Gøg og Gokkes Danmarksturné i efteråret 1947 lagde de også vejen forbi Odense. Her lavede de bl.a. en gæsteoptræden for Fyns Reklameforening, og i forbindelse hermed blev parret med de borgerlige navne Stan Laurel og Oliver Hardy udnævnt til æresmedlemmer af foreningen og hædret med et diplom, der var tegnet af reklametegneren Kaj Christiansen (Fyens Stiftstidendes pressefotos, Stadsarkivet).

Af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

I efteråret 1947 besøgte det amerikanske komikerpar Gøg og Gokke Odense. Oliver Hardy (1892-1957) og Stan Laurel (1890-1965) fik deres debut på det hvide lærred omkring 1. verdenskrig, hvor de hver især lavede en del stumfilm, og i 1926 indledte de så deres samarbejde. Efter nogle film blev de etableret som et fast makkerpar. Deres komik klarede også overgangen fra stumfilm til tonefilm uden problemer, hvilket absolut ikke var tilfældet for alle stumfilmstjerner. I årene 1927-1935 optrådte de sammen i 75 korte farcer. Efter 1935 gik det ned ad bakke for filmkarrieren, og Laurel og Hardy optrådte i stedet sammen på varietéturneer, fortrinsvis i England.

Og i 1947 kom makkerparret så på turné i Danmark, hvor de optrådte sammen med en række af tidens populære danske kunstnere, såsom Liva Weel, Ib Schønberg, Aage Juhl Thomsens Orkester m.fl. Turneen førte dem også til Odense, hvor det blev til optræden på Fyns Forsamlingshus – to gange for fulde huse.

Gøg og Gokke ankom til Odense med tog fra Århus. Trods usikkerhed om ankomsttidspunktet var en del folk stimlet sammen i håbet om at se de prominente gæster. På banegården stod redaktør Johs. Møller og reklamechef Poul Petersen fra Fyns Reklameforening klar til at tage imod. Foreningen havde straks, da den hørte, at komikerne kom til byen, inviteret dem på Næsbyhoved Skov.

Reklameforeningens medlemmer fik også en gratis forestilling af de to muntre fætre, som i bil blev kørt ud til Næsbyhoved Skov, hvor foreningen holdt keglefest. De to filmstjerner fik her overrakt et diplom, som udnævnte dem til specielle æresmedlemmer af Fyns Reklameforening. De fik også hver en sølvtokrone med et billede af kongen på den ene side og af dem selv på den anden side – flottere kunne det ikke blive.

Det var direktør Hecht-Petersen, der holdt talen på engelsk, og i den udtrykte han håbet om, at de ”could trill en little ball”. Og det kunne de! Gøg og Gokke smed straks deres jakker og viste deres evner på en keglebane, og her tog de to herrer for alvor kegler. Alt sammen krydret med behørige fagter og grimasser. Gokke væltede under voldsom jubel straks alle keglerne, og da den tynde Gøg første havde lært banen at kende, præsterede han også alle ni.

Hele seancen tog blot ti minutter, og så var Gøg og Gokkes ”gæstespil” i Fyns Reklameforening overstået, men foreningen havde fået en uvurderlig reklame for sig selv. En begivenhed, der havde skrevet sig ind i foreningens annaler med flammeskrift.

Senere på aftenen gik Gøg og Gokke på scenen i Fyns Forsamlingshus, hvor deres optræden vakte stor jubel, hvis man skal tro datidens aviser. De to spasmagere fik for en stund alle de modtagelige proselytter til at glemme hverdagens grå, skrev Fyns Venstreblad. Repertoiret, som parret optrådte med, var måske hverken originalt eller særlig opfindsomt, men hele deres ”afvæbnende lattermilde godmodighed” var ganske enkelt uimodståelig.

Skæbnen ville, at Ib Schønberg, som var aftenens konferencier, havde fødselsdag, og Gøg og Gokke hyldede Ibbermand, da de istemte ”Happy birthday to you”! Hvem kan forlange mere?