Hyldest til John Lennon

B0000107c

Susanne Ussings skulptur Hyldest til John Lennon står stadig ved Brandts, og det har den gjort siden begyndelsen af 1990’erne (Stadsarkivet).

af Johnny Wøllekær og Jørgen Thomsen

Mange er sikkert gået forbi skulpturen ved amfiscenen på Brandts og har undret sig over, hvad den egentlig forestiller – i hvert fald bliver vi ofte spurgt til den.

Skulpturen, der bærer navnet Hyldest til John Lennon, blev skabt i 1981, året efter det legendariske eks-Beatles medlem blev myrdet foran sit hjem i New York af en sindsforvirret fan. Skulpturen blev oprindelig opstillet ved Nørgaard på Strøget i København som et led i Kunst i City.

I 1990 blev den flyttet til Brandts Klædefabrik. Kunsthallen viste udstillingen Rockens billeder, der var Odenses hidtil største og dyreste kunstudstilling. I Odense kunne man se, hvordan musikere og billedkunstnere brugte hinanden til gensidig inspiration. Her var 150 malerier, tegninger, collager, reklamer og objekter, som viste, hvordan rockens miljø, magi og kropssprog satte fut i fantasien og var med til at sprænge rammerne, de slidte vaner og traditioner.

Det danske bidrag til Rockens billeder omfattede blandt andet Kurt Trampedach, der i et kæmpemaleri viste både John Lennon og Yoko Ono, mens Susanne Ussing hyldede John Lennon med den skulptur, hun skabte i 1981. Skulpturen blev en slags vartegn for hele udstillingen, og den har siden stået ved amfiscenen.

Kunstneren Susanne Ussing (1940-1998) var uddannet arkitekt og keramiker. Hun lavede sanseudstillinger for børn, arkitekturforslag, keramik, tegninger, skulpturer og meget andet. Deriblandt dekorerede hun vinduer hos Nørgaard på Strøget. Hun nåede i sin samtid at blive en markant stemme inden for dansk kunst og arkitektur, men i dag er hendes navn ikke kendt i bredere kredse.

Selv om rock-udstillingen blev pillet ned, blev Hyldest til John Lennon stående på Brandts, og i 1992 lykkedes det Odense Kommune at få Susanne Ussing og Jørgen Nørgaard til at skænke skulpturen til byen. Den 8. december – på årsdagen for John Lennons død – overdrog kunstneren officielt statuen til Odense og Brandts Klædefabrik. Gaven blev modtaget af daværende rådmand Søren Møller ved en lille markering.

John Lennon var en af sin tids største musikalske begavelser og en af drivkræfterne i The Beatles, og skulpturen var en hyldest til ham og hans indsats for en mindre voldelig verden. Den består af blandede sten- og jernmaterialer og forestiller overkroppen af en kvinde, nemlig John Lennons enke, kunstneren Yoko Ono, der rækker armen frem. I hånden holder hun en plade med et hul i. Under pladen står der et citat af Yoko fra 1966: ”Et hul til at se himlen igennem”.

Skulpturen er placeret på en firkantet stensøjle, hvor der fire steder er indgraveret teksten: War is over if you want it”. På den måde opfordrer teksten til, at det er det enkelte menneske, der står til ansvar for verdens tilstand. Fred er en mulighed, hvis du vælger det aktivt.

Figuren bærer på hovedet en baret, hvilket sammen med det hårde metal giver et militaristisk udtryk. Men på den anden side er teksten og ikke mindst fredsduen, der er placeret på søjlen, stærkt antimilitaristisk.