I guldstol på Bristol

B0054686d

Fra en dansekonkurrence mellem juniordansere fra Odense og Oslo – på Skandia på Klingenberg i december 1957 (Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Stadsarkivet).

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

Klingenberg 14 blev bygget i 1887 med facade mod Klingenberg og var tegnet af den lokale arkitekt P.C. Monberg, mens bygherren var klubvært Th. Lumby. Fra begyndelsen var den indrettet med restaurations-, forenings- og festlokaler, ligesom der også var en lejlighed for klubværten selv. I et sidehus var der blandt andet keglebane og selskabs- og festlokaler – der kunne indrettes som teatersal med 300 sidepladser.

Kort efter ibrugtagningen blev stedet omtalt som Etablissementet National, og det var også navnet, da man i 1927 måtte ændre radikalt på bygningen i forbindelse med udvidelsen af Skt. Knuds Kirkestræde – og opføre en ny facade mod strædet. Navnet holdt til 1933, hvor stedet skiftede navn til Bristol, og det var her, at den konservative borgmester H.Chr. Petersen i marts 1933 modtog sine partifællers hyldest, da det – selv efter indlemmelsen af Skt. Hans Landdistrikt i Odense Kommune – ved byrådsvalget var lykkedes for borgmesteren at ride stormen af og bevare det konservative byrådsflertal.

Bristol blev stadig brugt til forskellige former for forlystelser. Senere blev navnet ændret til Skandia, og i mange år fra 2. verdenskrig til midt i 1960’erne holdt Skov & Tolneborgs danseskole til i bygningen, så mange af avisens læsere har givetvis et godt kendskab til stedet fra deres barndom og ungdom.

I midten af 1960’erne blev stedet relanceret som Ny Skandia og snart også som Wienerwald med hornmusik og bægerklang – alt sammen i tyrolerkulisser. Navnet måtte hurtigt ændres til Wienerwals, men hverken det eller diskotek Klaveret havde synderlig livskraft. Snart rykkede City Clubben ind i stueetagen og har nu gennem mere end 40 år været indrettet med billardborde, mens tyrolerrestauranten hurtigt blev til danse- og varietérestaurant Ambassadeur.

Ambassadeur lå på 1. salen. Kælderen havde hidtil været brugt til bogtrykkeri, men det blev nu til danserestaurant Underhuset, og da Ambassadeurs tid var ved at være ude, kom navnet Overhuset nærmest til som en selvfølgelighed. Siden 1980’erne har masser af virksomheder forsøgt sig på adressen, og flere af navnene holdt så kort tid, at de nærmest for altid er gået i glemmebogen. I 1990 åbnede spillestedet Montmartre i bygningen, som ved samme lejlighed fik en facademaling, inspireret af Palads Teatret i København. Men heller ikke det koncept viste sig holdbart, og fra de seneste år vil navne som Crazy Daisy, Code, Buddy Holly, Luux og Den Glade Viking være kendte. I mange år var bygningen forsynet med en Albani-lysreklame på taget, og det var også fra taget på bygningen, man omkring 1990 sendte laserlys ud i den odenseanske nattehimmel for at gøre opmærksom på stedet.