Odense Vin Kompagni

 

b0016697

Lastvogn fra Odense Vin Kompagni, vogn nr. 2, foran speditionsforretningen Værnedamsvej 4, København, ca. 1910 (Stadsarkivet).

 

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

 

Odense Vin Kompagni kom til verden den 1. maj 1895 under beskedne former, hvor ejerne ikke var bange for at tage en tørn med trækvognen, hvis det kneb. Bag firmaet stod vennerne Ludvig Justesen og Th. Andersen, der begge var oplært i vinbranchen. Det begyndte i en kælder under Kongensgade 31, men siden flyttede vinkompagniet til Fyns Forsamlingshus, før det i 1916 slog sig ned ved Klostervej, hvor der var opført en ny ejendom.

Da den ene grundlægger, Ludvig Justesen, døde i 1921, blev Hans Thorvald Alfred Andersen (1871-1960) eneindehaver. Han var sadelmagersøn fra Svendborg, men kom efter konfirmationen i købmandslære i Odense og fik efter læretiden ansættelse hos et vinfirma i Svendborg. Under hans ledelse opslugte Odense Vin Kompagni flere andre vinfirmaer, så firmaet udviklede sig til en udstrakt og omfattende virksomhed landet over, hvor flere filialer dukkede op. Firmaet levede af at importere, fremstille og forhandle vin og spiritus.

Den gamle vinhandler sad ved sin død med et firma, der var større og stærkere end nogen sinde før, og selv om han havde rundet 85 år, så fulgte han stadig med i det daglige arbejde på Klostervej. I nekrologen skrev Fyens Stiftstidende, at det var karakteristisk for Th. Andersen, ”at han altid betragtede sine medarbejdere i alle led ud fra menneskelige synspunkter”.

Konsulen tog aktivt del i byens liv, og han stod i personligt venskab med kongehuset. Kong Frederik besøgte ham ofte under sine ophold i Odense, og selv var han gæst på kongeskibet, når det lå i Odense Havn. Det var også Th. Andersen, der fik kirsebærvin ind i Odense Vin Kompagnis varesortiment og lagde grunden til en global succes. Kirsebærvinen er muligvis en sydfynsk opfindelse. Konsulen købte i hvert fald retten til at lave Kijafa af Fåborg-fabrikanten J.J. Jacobsen. Og i mange år var dansk frugtvin under navne som Lamaison og Kloster Tonic også sikre salgssucces’er.

Gennem efterkrigsårene oplevede vinkompagniet, der i 1962 skiftede navn til Vingården A/S, gode tider, men i 1980’erne mærkede firmaet en afmatning i efterspørgslen. Vingården flyttede i 1987 væk fra midtbyen og ud til Højme – tæt ved motorvejen. Og fra 1990’erne gik det igen bedre med salget. Gennem de sidste 10-15 år har det gamle, hæderkronede firma oplevet flere opkøb og fusioner og er i dag en del af det internationale firma Ricard Pernod.