Børnekulturhuset Fyrtøjet

B0063876

Børnekulturhuset Fyrtøjet fotograferet i 1997, da Lotzes Have var under omlægning i forbindelse med færdiggørelsen af huset (foto: Robert Wengler, Stadsarkivet).

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

Børnekulturhuset Fyrtøjet er pakket ned, men det vil blive en del af det nye Eventyrhus, der efter planen står færdig i 2020.

Selve børnekulturhuset var en halv snes år undervejs, inden huset med Odense Kommune som bygherre blev åbnet i sommeren 1997. Selve ideen blev vistnok undfanget af Aase Zori, der havde set børnemuseer i USA, og gerne så noget tilsvarende realiseret i Odense. En større arbejdsgruppe, blandt andet med deltagelse af Conny Stolberg-Rohr og Inger Lunn, gik snart i gang med virkeliggørelsen, og der blev hurtigt etableret tilknytning til H.C. Andersens Hus. En aktivitetsudstilling ved navn Fyrtøjet blev stablet på benene i 1987 – den blev en succes og blev gentaget flere gange med andre eventyr.

Succesen gav blod på tanden og styrkede ønsket om at få et egentligt børnekulturhus. Og da Arbejdsmarkedets Feriefond meldte sig som hovedsponsor, kom der hul på bylden. Huset endte med at blive tegnet af Odensearkitekten Carl Ole Kristensen, mens Ebbe Lehn Petersens tegnestue stod for projektering og tilsyn. Et af de krav, som arkitekten blev mødt med, var, at det skulle være et eventyrligt hus med tårne og spir – og så skulle huset passe ind i H.C. Andersen-kvarteret. Derfor den gule farve, de røde teglsten og zinkfladerne.

Det første spadestik var knapt taget, før byggeriet løb ind i problemer. Huset måtte rykkes tre meter, og det gav økonomiske udfordringer, forsinkelse og meget andet. Men den 19. juni 1997 blev Børnekulturhuset Fyrtøjet indviet. Der var taler af blandt andet kulturminister Ebbe Lundgaard, rådmand Søren Møller og Carl Ole Kristensen, og det skete samtidig med premieren på H.C. Andersen Paradens sommerspil.

Fyrtøjets hjerte var fortællerummet, hvor børnene blev modtaget med eventyr – et rum, der var formet som et lille, klassisk amfiteater. Huset fik også en ”pandekagecafé”, som havde adgang direkte fra Lotzes Have, der tidligere havde ligget hengemt bag en mur. Men muren blev nu væltet, så der blev bedre adgangsforhold.

Børnekulturhuset snuppede en bid af den oprindelige Lotzes Have, men samtidig fik haven en tiltrængt ansigtsløftning. En motorsavsmassakre ramte ganske vist haven, da gamle træer blev fjernet. Men der var mening med galskaben, og nye træer blev plantet, der kom træbroer og chausséstensstier, og så bredte haven sig også til nyt område, da nogle parkeringspladser ved Bangs Boder blev inddraget til irritation for de erhvervsdrivende. Men der var ikke meget tilbage af den gamle apotekerhave. Den sidste stensætning røg, da den ikke passede ind i haven mere. Et par ahorntræer og det eksotiske tempeltræ, gingkoen, blev stående, mens andre træer måtte lade livet – ofte fordi de var syge eller decideret farlige for de besøgende.

Børnekulturhuset vandt flere priser, men det var svært at få økonomien til at løbe rundt. I 2013 smeltede Børnekulturhuset sammen med Odense Bys Museer – hvilket var helt naturligt, da man havde arbejdet tæt sammen helt fra begyndelsen.

I oktober 2017 lukkede Børnekulturhuset Fyrtøjet, men vil genopstå i ny form.