Bibelkreds for fodboldspillere – Odense KFUM 100 år

B0058050d

Odense KFUM sikrede sig i sæsonens sidste kamp i 1960 oprykning til 2. division på Odense Atletikstadion. Her ses holdet med pokalen. Fra venstre oppefra og ned ses Peter Due, Tage Jørgensen, Helge Jørgensen, Jørgen Nielsen, Ole Larsen, træner Svend Aage Olsen, Kaj Levorsen, Niels Møller, Jørgen Larsen, Ove Thrane, Eli Jørgensen og Henning Brunse (Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Stadsarkivet).

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

I 2017 fyldte Odense KFUM 100 år. Kristelig Forening for Unge Mænd (KFUM) kom til Danmark i 1878, da der blev oprettet en afdeling i København i tilknytning til Indre Mission. Den verdensomspændende ungdomsorganisation fik snart afdelinger overalt i Danmark, og i byerne begyndte KFUM – lidt modstræbende – at dyrke sport for at holde på de unge.

I Odense arrangerede nogle unge KFUM’ere i 1908 en fodboldkamp mod byens andre fodboldklubber, og en sommerdag i 1917 gik nogle KFUM’ere ud på engen mellem Fruens Bøge og Hunderup Skov, og her blev beslutningen taget. De stiftede en selvstændig boldklub under navnet Odense KFUM.

Der blev lavet love, som blev forelagt KFUMs bestyrelse, og den 4. juni var der generalforsamling i KFUMs lokaler i Nedergade. 53 personer mødte frem, og klubben var en realitet. De fleste medlemmer var i begyndelsen ganske unge, måske var der da kun et par seniorer.

Den nye fodboldklub holdt til på Højsletten (på hjørnet af Jagtvej og Sadolinsgade), og klubbens sekretær gav et sæt fodboldtøj med grøn- og hvidstribede ”sweaters” og blå benklæder med hvide striber, og så kunne man begynde. Fra første færd samarbejdede klubben med mange andre boldklubber. I 1920, da en anden fodboldklub blev opløst, rykkede Odense KFUM til banerne ved Kochsgade, og her fik klubben senere også adgang til ”idrætshuset” med dets omklædningslokaler og det kolde brusebad for blot 25 kr. om året. Medlemmerne fik sat nye mål op, og så var man klar.

Klubben havde vind i sejlene, og den 31. juli 1921 blev det første KFUM Landsidrætsstævne holdt i Odense. Hvor KFUM i Odense kunne melde om flere medlemmer, så gik det knap så godt på resten af Fyn, og i 1923 blev Odense erklæret Fynsmester for KFUM-klubber uden kamp. Det gik ikke i længden, og klubben blev en del af Fyns Boldspil-Union.

Trods fremgangen mistede KFUM ikke sit kristelige udgangspunkt, og i foråret 1922 fik klubben – lidt usædvanligt for en fodboldklub – en bibelkreds blandt medlemmerne. Med formanden, Carl Christensen, i spidsen kørte ”bibeltimerne” videre de næste mange vintre.

KFUM havde også en række andre idrætsgrene på repertoiret, blandt andet håndbold, gymnastik, bordtennis, cricket og atletik. Det begyndte med gymnastik; i 1919 dukkede en vis interesse for distanceløb, 100 m løb og længdespring op, og snart var atletik også på programmet. I 1954 var det KFUM, der i samarbejde med Fyens Stiftstidende introducerede odenseanerne for volleyball ved en ”demonstration” på Munkebjergskolen.

Allerede i begyndelsen af 1930’erne var pladsen i Kochsgade blevet for trang, og klubben flyttede derfor til Kildemosen, efter at Odense Idrætspark i 1936 var gået konkurs. Parken blev delvis til en KFUM-park, og det var på disse baner, at klubben oplevede sin sportslige storhedstid i 1950’erne og 1960’erne. Nogenlunde samtidig gav Odense Byråd grønt lys for byggeriet af et nyt anlæg bag Højstrupskolen, og i 1967 blev anlægget taget i brug.