Julens varme hjerte

Odense Politiorkester

Odense Politiorkester klar til indsats i den store sal i Fyns Forsamlingshus, ca. 1943 (Stadsarkivet).

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

Julen varer længe, koster mange penge, hedder det, og sandt er det i hvert fald, at jul og velgørenhed hænger tæt sammen. Julen er en tid, hvor man gerne tænker på andre. Siden middelalderen har julen været almissernes tid, og allerede i 1800-tallet var det almindeligt, at foreninger og institutioner hjalp enlige ældre og familier med børn til jul.

Et fast element var snart også julens velgørenhedskoncerter. Fyens Stiftstidende begyndte i 1912 juleindsamlinger for gamle, syge og trængende, og indsamlingen udviklede sig fra 1917 med en årlig julekoncert i Fyns Forsamlingshus. Disse julekoncerter blev med årene en institution i byens kulturelle liv, ja, koncerterne blev en overgang transmitteret direkte i radioen – omkring 1940 endda med tilknyttet indsamling via telefonen. Avisens julekoncerter ophørte efter 2. verdenskrig, men da havde andre allerede taget over. Det gjaldt ikke mindst Odense Politiorkesters julekoncerter.

Grunden til Odense Politiorkester blev lagt i 1927, og efter en beskeden begyndelse har orkestret udviklet sig fra et lille hornorkester til et stort koncertband med eget kor, som sammen med store danske solister underholder i tusindvis af tilhørere hvert år.

Orkestrets første julekoncert blev spillet den 2. december 1941. Det var en velgørenhedskoncert, da det eventuelle overskud skulle gå til velgørende formål i Odense – først og fremmest børneinstitutioner.

Under ledelse af kapelmester A. Haar anslog orkestret straks ved koncertens begyndelse en festlig tone med Odense Politimarch, der var komponeret af dirigenten og tilegnet politimester Seldorf. Politimesteren kvitterede straks med at tage ordet og tale om de alvorlige tider og opfordre til at holde hovedet koldt, men hjertet varmt. Politiorkestret fik ved koncerten blandt andet hjælp af Kaj Julians orkester, ”den syngende politibetjent” alias koncertsangeren Fr. Aa. Martinsen samt nogle af byens sangkor, nemlig forsvarsbrødrenes sangkor, håndværkersangkoret og sangkoret Dan. Som afslutning på koncerten sang man et par fællessange. Og mon ikke også sangen ”Julen har bragt velsignet bud” var blandt fællessangene – det har den i hvert fald været siden 1943, og det er stadig denne julesang, der runder julekoncerterne af den dag i dag.

Det var Fyns Forsamlingshus, der dannede rammen om den første koncert i 1941, og det var nok ikke helt tilfældigt. Forsamlingshuset var et af byens bedste koncertsteder, og derfor spillede det nyoprettede Odense Byorkester også sin første koncert i forsamlingshuset i 1946. I 1950’ernes slutning flyttede politiorkestret koncerterne til Fyens Forum, hvor der var betydelig mere plads, men også dårligere akustiske forhold. Fra 1972 blev julekoncerten holdt i Odense Idrætshal og Fyns Forsamlingshus, men siden 1982 har koncerterne fundet sted i Carl Nielsen Salen i Odense Koncerthus.

I 1960’erne var det stadig almindeligt, at medlemmer af Odense Politiorkester i julemåneden drog rundt til byens børneinstitutioner for at spille for børnene og uddele de penge, der var kommet ind ved velgørenhedskoncerten, men denne praksis stoppede, da behovene en overgang var mindre. I dag går et eventuelt overskud fra koncerterne til køb af noder, instrumenter og andet udstyr.