Liget blev smidt i garagen

af Johnny Wøllekær og Jørgen Thomsen

I midten af august 1944 kom den tyske SS-mand Otto Schwerdt – med dæknavnet Peter Schäfer – ind på Husmandsskolen i Tarup, der siden efteråret 1943 havde været Gestapos fynske hovedkvarter. Schwerdt var leder af den berygtede Petergruppe. Fra kartoteket over emner for tyske hævnaktioner plukkede han to navne, nemlig konsul N.J. Haustrup og møbelfabrikant Marius Nykvist (1882-1944).

Når Petergruppen kom på hævntogt i Odense, var forklaringen formentlig den, at odenseanske modstandsfolk nogle dage forinden – nemlig den 12. august – skød og dræbte en meddeler for Gestapo, kørelærer Hans Christian Hansen.

Stolefabrikant Marius Nykvist blev skudt af den tyske terrorgruppe Petergruppen den 17. august 1944 (Otto Nørmark fot., Stadsarkivet).

Nogle dage senere dukkede endnu to medlemmer af Petergruppen op på Husmandsskolen. De skulle føre de morderiske planer ud i livet. Gennem et par dage forsøgte de at få ram på både konsul Haustrup, hans svigersøn, A.C. Normann, og fabrikant Nykvist, men forgæves. Så fik Otto Bovensiepen, der var leder af det tyske sikkerhedspoliti i Danmark, nok og forlangte, at man straks fik anholdt og skudt et af ofrene. Det skulle hedde sig, at vedkommende blev skudt ”under flugtforsøg”, eller ”fordi han gjorde modstand under anholdelsen”. Bovensviepen gav ordre til, at Gestapo hjalp med aktionen. Det var ellers et fast princip for den tyske ”modterror”, at terroraktionerne blev udført anonymt af Petergruppen og uden deltagelse af de lokale Gestapo-folk.

Tidligt om morgenen den 17. august 1944 trillede en af Gestapos biler ud fra Husmandsskolen. I bilen sad to medlemmer af Petergruppen, nemlig danskeren Henning Brøndum og tyskeren Otto Wagner, sammen med to Gestapo-folk. Turen gik til fabrikant Nykvists hjemadresse, Juelsgade 31. Møbelfabrikanten blev anholdt med en forklaring om, at han skulle med til afhøring på Husmandsskolen – og skudt på vejen dertil.

Kransenedlæggelse ved M. Nykvists gravsted på Fredens Kirkegård i 1954. En række snedkermestre og møbelfabrikanter var mødt frem for at markere, at det var 10 år siden, at Nykvist blev skudt af den såkaldte Petergruppen (Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Stadsarkivet).

Nykvist var en driftig erhvervsmand, der i 1923 trådte ind i aktieselskabet Odense Stolefabrik som administrerende direktør. 10 år senere overtog han virksomheden og ændrede navnet til Odense Stole- og Møbelfabrik. I årene herefter gennemgik fabrikken flere moderniseringer.

Nykvist var medlem af det højreorienterede Dansk Samling, der allerede fra foråret 1942 blev involveret i illegalt arbejde som en slags pionerer ligesom kommunisterne. Om Nykvist havde deltaget i det illegale arbejde, er dog uvist. Alene medlemskab af Dansk Samling var dog nok til, at han kom i tyskernes søgelys.

Rasmus Nykvist blev formentlig koldblodigt likvideret i udkanten af byen. Ved ankomsten til Husmandsskolen omkring kl. 9 blev liget placeret i en garage, og her blev det liggende resten af dagen. Den næste dag blev liget i al hemmelighed begravet på Seden Skydebane.
Tyskernes officielle besked lød, at Nykvist var skudt ”under flugtforsøg”, men da Otto Bovensiepen hørte, at fabrikanten var en ældre mand, blev han gal. Hvordan skulle danskerne tro på, at han havde forsøgt at flygte? Det ville blot udløse ballade, og han fik ret. Fra morgenstunden den 18. august 1944 blev der indledt en 24 timers generalstrejke i Odense.

Liget blev først fundet i september 1945.