Byens juletræ

B0018833

Juletræ på Flakhaven før 1950
Træet er ved at blive pyntet med lamper. En samling børn står foran. I baggrunden ses rådhuset og forretningerne Hector sko og Elite konfekture og et likvidationslager.

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

Når byens borgmester tænder juletræet på Flakhaven, er det en del af en tradition, der videreføres. Det er i dag en mega-event, når juletræet tændes, som også involverer julemanden og en brandbil. På Flakhaven står folk som sild i en tønde, fordi der er tale om en tilbagevendende familiebegivenhed med godteposer til børnene.

Scenariet kendes fra andre danske byer, og da vi i Odense satte os for at spore den lokale juletræstraditions udvikling, stod det os hurtigt klart, at vi også på dette område blot var et led i en kæde.

Da Odenses stadsgartner i 1920 plantede et juletræ med elektrisk belysning i et nedbrudt springvands kumme midt på Fisketorvet, skete det på opfordring af en lokal avis og med inspiration fra København, hvor traditionen allerede havde slået rod. Men københavnerne havde også hentet ideen andetsteds fra.

Udendørs juletræer med belysning stammer selvfølgelig fra den periode, hvor der kom gang i offentlig elforsyning. Det vil i Danmark sige perioden omkring år 1900. Og ideen om et ”byens juletræ” blev importeret til hovedstaden af chefredaktør Henrik Cavling på Politiken i 1914. Avisen havde imidlertid heller ikke fundet på det alene. Der var nemlig forbilleder i New York helt tilbage i 1882 – kort tid efter at Edison opfandt glødepæren.

I Odense blev ideen for alvor taget op i 1924, da Fyens Stiftstidende på forsiden af avisen kort tid før jul bragte et billede af københavnernes juletræ og spurgte, hvorfor en sådan smuk skik ikke var indført i Odense? Det var et godt spørgsmål og en klar opfordring, så året efter tog den lokale afdeling af Frelsens Hær tanken til sig og opstillede byens første juletræ på Flakhaven. Frelsens Hær brugte selvfølgelig juletræet til at indsamle både penge og tøj.

De første mange år var der altså tale om privat velgørenhed, og juletræet var en gave fra fynske godsejere, men efterhånden blev arrangementet sammenvævet med tændingen af julebelysningen i gågaden og det centrale Odense. Fra 1970’erne forsvandt Frelsens Hær helt fra arrangementet, som nu er overtaget af kommunen og de kommercielle kræfter i citys foreninger.