Trænere kommer og går

 

B0007412

OB’s divisionshold efteråret 1952.

 

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

Længe før den professionelle fodbold kom til Danmark i 1977, havde trænere fået betaling for deres virke. Allerede i 1922 hyrede B1909 den berømte landsholdsmålmand Sophus Hansen, Frem, til at træne de første tre søndage i maj. Det kostede 225 kr.!  Det var vist nok første gang, at en træner i Odense fik penge for sit arbejde, og det blev i lang tid også en enlig svale.

I 1939 kom tyskeren Charly Pohl til Odense. Han var hyret af både B1909 og OB til at løfte odenseansk klubfodbold op på et højere niveau og var den første, som helt og holdent levede af at være træner i Odense.

Efter 2. verdenskrig gik der nærmest mode i udenlandske trænere. Engelske trænere var i høj kurs, men senere blev billedet mere broget. Blandt de trænere, der blev hentet til Odense i efterkrigsårene, var den tidligere ungarske stjernespiller Geza Toldi, som OB i 1951 hentede fra et trænerjob i Finland.

De udenlandske træneres ankomst gav visse sprogproblemer, og da Geza Toldi kom til OB, blev en af spillerne, Arnt Nielsen, tolk under træningen. Men Toldi fik snart lært sig lidt dansk. Klubbens førsteholdsleder, Karl Kofoed, der var skolelærer, hjalp med det danske. Hver dag kom han hos Toldi for blandt andet at høre ham læse højt af OB’s medlemsblad!

I 1950’erne var det ikke træneren, men derimod et spilleudvalg, der udtog spillerne, og selv om udvalget gerne tog træneren med på råd, hændte det, at man var uenige om holdets sammensætning. Engang spurgte Toldi således et spilleudvalgsmedlem om, hvorfor en spiller var vraget til søndagens kamp. ”Han er skam ikke sat af,” lød svaret, mens piben blev flyttet over i den anden mundvig. ”Der er bare sket det, at han ikke er sat på!”

Igennem de tre år, Toldi var knyttet til de stribede, opnåede klubben en række opsigtsvækkende resultater. Han overtog divisionsholdet i en nærmest håbløs situation, men ungareren skabte en sådan kampvilje, at OB-spillerne ved sæsonafslutningen kunne hænge sølvmedaljerne om halsen.

Siden lærte Toldi OB-spillerne at ”spille smukt fodbold”, og efter en fjerdeplads i 1952 hentede klubben bronze i 1953. Året efter flyttede Toldi teltpælene til Århus og AGF, mens OB under den nye træner måtte en tur ned i 2. division.

 

Billedtekst:

OB’s divisionshold efteråret 1952. Fra venstre bagest: Geza Toldi, træner Erik Nielsen, Poul Bassett, Sv. Arne Banke, Preben Andersen, Erik Hoffmann
I midten fra venstre: Poul Christensen, Hans Henning Jacobsen, Svend Huggger
Foran fra venstre: Eigil Nietszche, Børge Hylle, Aage Johansen

1. fra oven, 1. fra venstre: Geza Toldi, træner
1. fra oven, 2. fra venstre: Erik Nielsen
1. fra oven, 3. fra venstre: Poul Bassett
1. fra oven, 4. fra venstre: Arne Banke
1. fra oven, 5. fra venstre: Preben Andersen
1. fra oven, 6. fra venstre: Erik Hoffmann

2. fra oven, 1. fra venstre: Poul Christensen
2. fra oven, 3. fra venstre: Svend Hugger

3. fra oven, 1. fra venstre: Eigil Nietszhe
3. fra oven, 2. fra venstre: Børge Hylle
3. fra oven, 3. fra venstre: Aage Johansen