Rød, blå eller stribet

B0054469

Lokalopgør i 2. division mellem OB og B1913 på Odense Stadion i august 1957. Her ses blandt andet Richard Møller Nielsen og målmand Fin Sterobo (Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Stadsarkivet).

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær 

Siden mellemkrigsårene har de odenseanske lokalopgør haft et mytisk præg over sig. Fodbold erobrede allerede for 100 år siden pladsen som byens populæreste sport, og det odenseanske treklubsystem, hvor OB blev udråbt som borgerskabets klub, B1909 som arbejdernes og B1913 som middelstandens klub, gjorde, at alle kunne finde en klub at holde med.

Arvefjende-traditionen mellem de tre Odense-klubber blev skabt før 1. verdenskrig. Allerede da OB og B1909 tørnede sammen i 1911, var der “flere mennesker end ellers nede på boldpladsen”, skrev Fyns Social-Demokrat. Pladsen var Munke Mose, og OB satte rivalerne til vægs med en sejr på 4-3.

Odense Stadion blev siden kamppladsen, hvor byens klubber spillede deres vigtigste kampe, og lokalopgørene var de vigtigste af alle kampe. Hvis der var nogen, man absolut ikke ville tabe til, så var det de lokale arvefjender. Et Odensederby skabte alenlange køer ved tælleapparaterne, og stadion blev forvandlet til en ren folke- og flagfest, der blev krydret med hjemmelavede papskilte og bannere. Også inde på banen sitrede luften, da spillerne godt vidste, at styrkeprøverne mellem bysbørnene (særligt mellem OB og B1909) var meget mere end en almindelig divisionskamp – der blev spillet om æren!

Et lokalopgør trak gerne mellem 10.000 og 15.000 mennesker til stadion. Sådan var det i 1950’erne, 1960’erne og 1970’erne, hvor alle ellers talte om tilskuerkrise i dansk fodbold. Når de røde, de blå og de stribede tørnede sammen på Odense Stadion, så trak det uforandret folk af huse – og det var, uanset om det var et lokalderby i 1. eller 2. division. Lokalopgørene var ubetinget klubbernes største indtægtskilde, hvorfor nogle mente, at det økonomisk ville være bedst, hvis klubberne fulgtes ad – op eller ned. Og udenbys klubber så dengang med misundelse mod Odense.

I 1973 var der igen lokalopgør mellem OB og B1909 på Odense Stadion med masser af fest og stemning. Alle sejl var sat til for at få det fynske fodboldpublikum til at strømme til stadion, og imponerende 26.877 tilskuere dukkede op, hvilket var rekord til en 2. divisionskamp. Det er også værd at bemærke, at de gange, hvor en odenseansk klub har hjemført det danske mesterskab, så har byen haft mindst to hold i den bedste række!