Tennissportens fødsel

 

B0019878

OB’s tennisbaner ca. 1900.
Kvindelige tennisspillere på OB’s tennisbanerne ved Munke Mose. Let var det ikke, når det foregik i lange kjoler. (Stadsarkivet)

 

Da tennis kom til Odense

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

 

Tennis – eller som det blev kaldt tidligere: lawn-tennis – dukkede op i Danmark, da Københavns Boldklub tog spillet på programmet i 1883. Sporten vandt gennem 1890’erne stor udbredelse overalt i de større danske provinsbyer. Også i Odense vandt sporten langsomt frem.

I bogen Danske tennisklubbers historie (fra 1938) kan man læse, at OB tog tennis på programmet i 1889, og at man spillede på en plads i nærheden af fodfolkskasernen. Det lyder jo ligetil, men desværre er der ingen kildeangivelse. Aviserne fortæller intet om tennis i 1889, og OB’s allerførste forhandlingsprotokol er lige så tavs. Første gang man her støder på ordet tennis er i foråret 1892, hvor protokollen rummer oplysning om en henvendelse fra Københavns Boldklub, der indbød til en ”almindelig dansk turnering”. Det skal nok næppe forstås som om, at der spilles tennis i OB – eller skal det?

Byens handlende var omkring 1890 begyndt at sælge sportsudstyr til blandt andet tennis, og byrådet fik i forsommeren 1892 en henvendelse fra et par af byens borgere, der bad om tilladelse til at spille tennis på en ubebygget grund, som kommunen ejede ved Nyenstad (et lille stræde ved Nørregade).

I 1893-94 gik OB med flytteplaner, og i disse planer indgik også tennisbaner. Og da klubben den 3. juni 1894 tog sit nye anlæg ved Munke Mose i brug, skete det med musik og kampe i kricket, fodbold og tennis! OB rådede nu over en stor græsplæne til kricket og fodbold samt tre tennisbaner. Senest på det tidspunkt var tennis altså en fast etableret idræt i Odense.

OB’s tennisafdeling fik snart vind i sejlene. Den første sæson holdt tennisklubben spillerne med bolde, men mange bolde forsvandt ud i den grønne mose, og da medlemmerne ikke selv samlede dem ind, blev denne ordning hurtigt droppet.

Tennisafdelingen oplevede en stor medlemsfremgang, og i mange år var afdelingen en vigtig del af OB’s økonomiske fundament. I 1996 blev OB imidlertid splittet op i tre selvstændige klubber for henholdsvis fodbold, tennis og bordtennis. OB Tennis skiftede senere navn til Tennis Club Odense.