Mensen Ernst

 

b0018883

Tysk litografi af løberen Mensen Ernst, der 1826 og 1830 optrådte i Odense (Stadsarkivet).

 

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær 

 

I 1990’erne udgav cirkusforskeren Anders Enevig fra Seden de notater om cirkus og gøgl i Odense, han havde samlet gennem mange år. Fire bind blev det til, og i et af bindene var der masser af oplysninger om Mensen Ernst – en mand der må siges at have været en sand forløber og forud for sin tid!

Han var født i Norge i 1795 eller 1799, og en del af sin opvækst tilbragte han på Navigationsskolen i København. Som ung sejlede han på verdenshavene, men i 1819 gik han i land og begyndte en livslang karriere som hurtigløber. Et af de løb, der indbragte ham størst berømmelse, gik fra Paris til Moskva.

Det første, odenseanerne hørte til ham, var en efterretning fra Rendsborg, hvor han havde tjent penge ved at løbe fra Rendsborg til Slesvig. Fyens Stiftstidende kunne berette, at han øjensynlig tjente rigtig godt på sin sport, men til forskel fra nu om dage var hans løberi ellers ikke i høj kurs. Den slags lovede ”hverken sundhed eller alderdom” til sine dyrkere, mente avisen.

Kort tid senere, i begyndelsen af februar 1826, ankom Mensen Ernst til Odense og gav også snart opvisning her. Efter at have fået myndighedernes tilladelse løb han frem og tilbage mellem Odense og Skibhusene to gange, i alt 14 kilometer på 47 minutter, selv om Skibhusvejen var ”jasket”. I andet forsøg kom Mensen Ernst endda ned på 44 minutter, selv om det regnede, og vejen næppe blev bedre af det. Stiftstidende kunne bagefter fortælle, at han havde haft en indtægt på over 50 rigsdaler ved sin optræden.

Fra Odense fortsatte han til København, hvor han indkasserede op mod 1000 rigsdaler, selv om mange havde snydt sig til at se på, og i de følgende år rejste han nærmest verden rundt med sin ”kunst”. I 1830 var han tilbage i Odense og duperede denne gang byens indbyggere ved at løbe på stylter. En af dagene løb han således to gange frem og tilbage fra Vesterport (ved Søndergade) til Postgården (i Overgade) på 26 minutter, og han gav f.eks. også opvisning i slottets have.

Ude i den store verden vakte Mensen Ernst bl.a. opmærksomhed ved at løbe fra Istanbul til Calcutta og tilbage igen på 59 dage, og da han i 1843 døde af diarré ved Nilen, var han vistnok på vej til at løbe igennem hele Afrika fra nord til syd.