Modstandsfolk fanget i skudhelvede

Modstandsfolk i kamp i Albanigade 5. maj 1945.
Modstandsfolk i stilling foran Albanigade 21 den 5. maj 1945. Manden i den hvide jakke i midten er Helmuth Madsen, som senere samme dag blev dræbt i Eventyrhaven (Stadsarkivet).

af Johnny Wøllekær og Jørgen Thomsen

Nedfældet i græsset i Eventyrhaven og placeret i bede i Klosterhaven ligger en række mindeplader over faldne den 5. maj 1945. Vi har i de sidste uger fortalt om nogle af dem. I dag fokuserer vi på de fire plader for modstandsfolk, nemlig Oscar Rasmus Aage Nielsen (1909-1945), Victor Willer (1918-1945), Arne Poulsen (1926-1945) og Helmuth Arne Helge Madsen (1918-1945).

Da frihedsbudskabet lød om aftenen den 4. maj 1945, udløste det ”ubeskrivelige jubelscener i de odenseanske gader”. I tusindvis strømmede odenseanerne jublende ud i byen. Fem mørke år med uvisse udsigter og tiltagende brutalitet var forbi.

Oskar Nielsens mindesten i Eventyrhaven (Niels Holmgaard fot., Stadsarkivet).

Jubelen fortsatte dagen efter, da modstandsfolk fik travlt med at anholde folk, der blev sigtet for landsskadelig virksomhed. Ud på eftermiddagen blev glæden afløst af sorg, da der udbrød voldsomme kampe i bymidten. I alt blev 12 modstandsfolk dræbt den dag, og af dem blev de fire skudt under kampene i Eventyrhaven.

Blandt dem var fyrbøder Oskar Rasmus Aage Nielsen. Han gik aktivt ind i modstandskampen i efteråret 1943 og blev gruppeleder i 2. kompagni. Han nåede at være med i illegalt bladarbejde og et par sabotageaktioner. Han blev begravet på Fredens Kirkegård.

Mindeplade i Eventyrhaven for modstandsmanden Victor Willer.
Mindeplade for modstandsmanden Viktor Willer, der blev dræbt under skyderiet i Eventyrhaven den 5. maj 1945 (Niels Holmgaard fot., Stadsarkivet).

Portner Victor Willer havde gået i den katolske skole i Odense, men konverterede senere til den protestantiske trosretning. Han havde været medlem af Socialdemokratiet, men blev ikke desto mindre en del af den kommunistiske modstandsbevægelse og deltog først i illegalt bladarbejde og fungerede som illegal vært. Fra efteråret 1943 blev han meget aktiv inden for modstandsbevægelsen og ”var ved sin uforfærdede indsats et lysende eksempel for sine kammerater”, som det hed i avisen. På den skæbnesvangre befrielsesdag blev han hårdt såret og døde otte dage senere, da en bughulebetændelse var stødt til, hvor kuglen var gået ind. Den 27-årige portner efterlod sig hustru og tre små børn. Den mellemste datter skrev for et par år siden til Stadsarkivet og fortalte, at hustruen, Hulda Willer, senere læste til jordemoder og praktiserede i Lillerød på Nordsjælland i hele sit arbejdsliv. Hustruen talte aldrig om krigen. Alt blev fuldstændig lukket ned og gemt. ”Hendes eneste mål som eneforsørger var at få os tre små piger på henholdsvis 4, 6 og 8 år godt i vej i livet”. Willer blev begravet på Assistenskirkegården.

Helmuth Madsens mindesten.
Mindeplade for modstandsmanden Helmuth Madsen, der blev dræbt under skyderiet i Eventyrhaven den 5. maj 1945 (Niels Holmgaard fot., Stadsarkivet).

Landbrugselev Arne Reumert Poulsen arbejdede på Blangstedgård, og under sit ophold her blev han tilknyttet en modstandsgruppe, der blandt andet deltog i våbenmodtagelser. Han blev også begravet på Assistenskirkegården.

Støberiarbejder Helmuth Arne Helge Madsen kom ind i den kommunistiske del af modstandsbevægelsen i foråret 1943 og fungerede senere som halvdelingsfører. Han var således med til at instruere i våbenbrug og sprængning med plastisk sprængstof, ligesom han var med til at danne nye modstandsgrupper. Sammen med dem lavede han skydeøvelser i skove rundt om Odense. Fra januar 1945 levede han ”under jorden”. Da frihedsbudskabet havde lydt, deltog han aktivt i ildkampene i Eventyrhaven, hvor han blev dræbt. Han blev begravet på Assistenskirkegården.