Mordet i Helvedeshuset

 

af Johnny Wøllekær 

 

Et par kilometer fra Odenses bymidte – på hjørnet af Drosselvej og Gammel Glentevej – ligger et lille bindingsværkshus, som omkring 1900 var et yndet udflugtssted for gæster, der ville adspredes med et spil kegler eller nyde en søndagspilsner.

Selv om det lå i den klynge huse, der var kendt som Paradiset, havde der i mere end 100 år tilsyneladende klæbet død og ulykke til huset. En gravid kvinde skulle være blevet slået af sin berusede mand, så både hun selv og det ufødte barn mistede livet. En kreditor, der ville inkassere sit tilgodehavende på stedet, var vist nok blevet skubbet i en grøft, så han druknede, og endelig skulle en kvinde være blevet kastet i brønden. Ikke underligt, at en ejer af huset havde været med til at give det dets folkelige navn: Han ville af med dette “Helvedeshus”.

Husets dårlige omdømme nåede nye højder, da man den 18. december 1868 om aftenen fandt liget af den 48-årige Ane Margrethe Hansdatter i husets sovekammer. Hun var blevet skudt gennem et vindue fra gårdspladsen, mens hun var i færd med at klæde sig af, og liget lå på sengen, kun iført særk, nattrøje og strømper.

Det var den dræbtes 20-årige søn, Hans Hansen, der havde anmeldt udåden til sognefogeden. Mange var under mistanke, men hurtigt koncentrerede myndighederne sig om sønnen, og den 30. januar 1869 gik han til bekendelse. Hans Hansen havde haft en trist opvækst. Han drømte nu om en ny tilværelse i Amerika og ville realisere drømmen ved hjælp af den arv, han regnede med at få udbetalt, når moderen var skaffet af vejen!

I stedet endte sagen med Odenses sidste offentlige henrettelse, en sand folkelig “forlystelse”, eksekveret for øjnene af 3.-4.000 nysgerrige tilskuere ved Vognmandsløkken i byens vestlige udkant den 6. august 1869 ved daggry.