Oceania

b0019297d
Oceania på Flakhaven på en solrig sommerdag 2014 (Claus Thøgersen fot., Stadsarkivet).

af Claus Thøgersen

Et af Flakhavens mest bemærkelsesværdige, populære og omdiskuterede elementer – ud over Odense Rådhus – er skulpturen af en kæmpemæssig liggende, mandhaftig kvinde, Oceania. Skulpturen er udført af Svend Wiig Hansen (1922-1997) og er en gave til byen fra Odense Bys Kunstfond og Asea Brown Boveri A/S, der tilsammen betalte 1,5 millioner kroner for den i 1992. Den er en af de største menneskefigurer i Danmark.

Den 5,5 x 2,5 meter store kvinde var i 1980’erne, da den blev fremvist i Randers og Tønder, kendt under navnene ”Liggende Kvinde” og “Moder Jord”. Den blev udsat for meget hård kritik, og opstillingen i Randers blev vedtaget med kun én stemmes flertal. Herefter trak kunstneren dog sit tilbud tilbage.

I Odense blev den afsløret på Flakhaven den 9.6.1992 i en omarbejdet form med større præcision, som vi ser den i dag, og med det nye navn Oceania. Om dette sagde Svend Wiig Hansen: ”Jeg kalder den Oceania – havet. En dråbes fantasi er vokset til en bølge, der bærer skummets hvide smil”.

Også her i Odense var skulpturen – som mange andre nye kunstværker – udsat for kritik, men fra første dag var børnene vilde med den som klatrestativ. Dette skete også ved indvielsen, hvor kunstneren selv opfordrede til det. I dag er patineringen af skulpturen på bryster og mave slidt helt væk af børnenes leg.

Skulpturen blev valgt til denne plads på Flakhaven som modvægt til Robert Jacobsens “Flakhaven”, der er karakteriseret ved sine stringente linjer og geometriske figurer. Den afbalanceres godt af Oceanias runde, organiske former. Placeringen blev valgt af Odense Bys Kunstfond og kunstneren i fællesskab. Men bemærk, at Oceania i modsætning til Robert Jacobsens skulptur ikke følger pladsens muslingeskal-mønster (som stråler ud fra rådhusets hovedindgang). Det skyldes efter sigende, at man ikke ønskede, at hendes skød skulle vende mod rådhuset eller mod udmundingen af Vestergade.