Odense Boldklub

b0105070d

Fodbold stod i begyndelsen i skyggen af cricket, men ved indgangen til 1900-tallet gik fodbolden sin sejrsgang. Her er OB i kamp omkring 1915. Kampen spilles på hjemmebanen i Munke Mose (Stadsarkivet).

af Johnny Wøllekær

Der var ikke meget, som tydede på, at OB skulle udvikle sig til byens fodboldflagskib. I lange perioder stod klubben i skyggen af andre klubber, og det var i øvrigt slet ikke fodbold, der var på programmet, da klubben blev dannet den 12. juli 1887. Det var cricket, og derfor hed klubben i begyndelsen også Odense Kricketklub. Først i 1893 tog OB fodbold på programmet, og året efter flyttede klubben til Munke Mose, hvor den som den første klub i provinsen fik sit eget baneanlæg.

Fodbolden var på fremmarch i starten af det 20. århundrede – bare ikke i OB, hvor spillet var på retur. Klubbens fokus lå i stedet på cricket og især tennis. De stribede var en overgang så sløjt kørende, at man ligefrem overvejede – efter et forsmædeligt 1-5-nederlag til Marienlyst – at nedlægge sin fodboldafdeling. Men fodbolden overlevede. ”Giv mig to år”, sagde lederen for fodbolden, Niels Jensen, ”Jeg har de unge spillere, der en dag vil føre OB frem til en ny guldalder”. Og sådan gik det, da Niels Jensen havde et nyt kuld af spillere klar i kulissen. Et kuld, der bl.a. talte OB-legenden Jørgen Leschly Sørensen.

Med bl.a den spøjse målmand Børge Hylle på holdet oplevede OB i begyndelsen af 1950’erne en kort storhedstid, hvor klubben i 1951 blev nummer 2 i den bedste række. Hermed blev OB det hidtil bedst placerede provinshold i Danmarksturneringen.

Gennem tresserne hørte de stribede til den bløde mellemvare. Der var dog et lyspunkt, nemlig flytningen til Ådalen. Mange advarede OB om at flytte til Ådalen, der lå i et sølvbryllupskvarter, hvor der slet ikke var plads til en klub med vokseværk. Trods advarslerne flyttede OB dog i 1968 til Ådalen.

Fra midten af 1970’erne vendte skuden. Med Richard Møller Nielsen ved roret vendte OB i 1976 tilbage til den bedste række, og året efter kom OB’s første mesterskab i hus. Det var nu OB, der sad suverænt på den fynske fodboldtrone. I 1987 indførte klubben fuldtidsprofessionalisme, og i 1989 vandt OB for tredje – og hidtil sidste – gang det danske mesterskab. Herefter fik de stribede dog mere end svært ved at finde rytmen både på og uden for banen. De første år med professionel fodbold i Odense blev en fiasko. Klubbens storsponsor, Bendix Bank, gik ned, og ideen om at samle byens fodboldhold i en ny storklub blev lanceret, men planerne løb ud i sandet. OB’s professionelle afdeling blev reddet af en række virksomheder med Micro Matic i spidsen.

OB’s måske største triumf kom i 1994, da klubben vandt over mægtige Real Madrid. Efter et hæderligt 2-3 nederlag i Odense tog OB’erne til den spanske hovedstad. Real var kæmpefavoritter, men i målet pillede Lars Høgh pynten af de spanske stjerner, og OB vandt 2-0 og gik videre til kvartfinalen, hvor klubben blev slået knebent af Parma, der senere vandt turneringen.

På mange måder blev 1990’erne en omtumlet tid for klubben. Årtiet begyndte med konkurstrusler, fusionsplaner, pokaltitler, trænerfyringer, og siden fulgte ned- og oprykninger og international succes. Også internt skete der forandringer. OB’s professionelle afdeling blev i 1990’erne udskilt fra den gamle moderklub, så der var et skarpt skel mellem eliten og bredden.

Fra midten af 00’erne var OB igen på vej tilbage til toppen af dansk fodbold. Det blev til pokalsejre i 2002 og 2007, og det blev til sølvmedaljer i både 2009, 2010 og 2011.

Dansk topfodbold er i dag en vare på underholdningshylden. Det handler om at skaffe og pleje sponsorer, at sælge merchandise og meget andet. Som en naturlig følge af udviklingen blev Odense Sport & Event dannet i 2006.