Odenses første stikkerlikvidering

 

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær 

 

Om morgen den 20. november 1943 stod den 22-årige Holger Thor Nielsen og ventede på sporvognen foran Missionshotellet på Østre Stationsvej, da han blev skudt ned på åben gade. Gerningsmanden forsvandt hurtigt fra gerningsstedet uden at blive genkendt af nogen.

Holger Thor Nielsen var det første dødsoffer for en stikkerlikvidering i Odense, men det var ikke første gang, at den odenseanske modstandsbevægelse havde skudt på danske, tyskvenlige personer. Likvideringen fandt sted blot 17 dage efter, at ostehandler Jens Christian Thor Nielsen, Holger Thor Nielsens far, var blevet livsfarligt såret ved et attentat i sin forretning, Nørregade 52. Den 3. november 1943 var to modstandsfolk kommet ind i osteforretningen og havde affyret flere skud mod ham, og et af skuddene ramte ham i underlivet. Dette skud var ved at koste ham livet, men han fik slæbt sig over i en anden butik og bad om en ambulance.

Både far og søn var en del af det lokale nazistiske miljø, og allerede i 1940 havde Holger Thor Nielsen meldt sig til Waffen SS og havde kæmpet på Østfronten. Den danske modstandsbevægelse var i efteråret 1943 for alvor ved at tage form, og en del af aktiviteterne blev rettet mod stikkerne. Det illegale blad Trods Alt bragte i december 1943 en artikel, hvor stikkerne blev sammenlignet med ”slimede krybdyr”. På landsplan steg antallet af stikkerlikvideringer i efteråret 1943, og antallet af dræbte steg helt til krigens afslutning.

Den første stikkerlikvidering i Danmark fandt sted i maj 1943. Holger Thor Nielsen var den sjette stikker, der blev dræbt, og dermed en af de første i landet. Antallet af stikkere, der nåede at blive dræbt på landsplan er ikke helt sikkert, men det er omkring 400, og heraf blev langt de fleste likvideringer foretaget i besættelsens sidste måneder. Antallet af stikkere, der blev dræbt i Odense, er fastslået til 33.

Som reaktion på drabet på Holger Thor Nielsen strammede de tyske myndigheder reglerne for færdsel i byen. Det blev forbudt at færdes ude i tiden fra klokken 20 til klokken 5. Teatre, biografer, restaurationer og andre offentlige lokaler måtte lukke klokken 19, og al butikshandel skulle ophøre samtidig. Overtrædelse af forbuddene gav bøder, hæfte eller fængsel i op til to år. Hvis man skulle færdes udendørs i spærretiden, krævede det en passerseddel, og man skulle være i besiddelse af en form for billedlegitimation.

Besættelsesmagten havde i øvrigt endnu et svar på drabet på Holger Thor Nielsen, og det kom den 25. november 1943. I alt 31 mænd og kvinder, der var hjemmehørende i Odense, blev overflyttet fra danske fængsler til tyske koncentrationslejre. Besættelsesmagten var begyndt at iværksætte modterror – og svarede snart også igen med såkaldte clearingmord.