På flugt fra sit rygte

En flok tyske soldater på lastbil hen over Albani Torv ca. 1943. I baggrunden kan man se Albani Cafe på Albani Torv 2, hvor køkkenpigen Erna H. arbejdede, da hun blev myrdet i november 1946 (Stadsarkivet).

af Johnny Wøllekær og Jørgen Thomsen

Lørdag morgen den 30. november 1946 blev den 22-årige køkkenassistent Erna H. fundet myrdet på sit værelse, der lå i bagbygningen til Albani Cafeen, Albani Torv 2 – mellem Læseforeningens bygning og Industripalæet. Da hun ikke mødte på sit arbejde om morgenen, gik hendes arbejdsgiver til værelset, hvor døren var låst, men man tiltvang sig adgang. Den unge pige lå på siden i sengen. Det stod hurtig klart, at hun var blevet kvalt – det fremgik af kvælningsmærker på hendes hals ¬– og muligvis med en strømpe. Den nøgne kvinde var lagt på sengen med en buket alpevioler mellem hånd og bryst og dækket til med dynen, så det så ud, som om hun sov. Der var ingen spor af voldtægt, konstaterede politiets teknikere.

Samtidens aviser bragte dette foto af den unge køkkenpige – og formodede tyskerpige – Erna H., der blev myrdet i 1946 (Stadsarkivet)

Offeret havde kun arbejdet på Albani Cafeen nogle få måneder. Hun stammede fra Holsted i Jylland og var kommet til Odense den 24. november 1945. Men allerede før ankomsten til Odense var hun kommet i dårligt selskab. Under krigen var hun rejst fra fødebyen og havde arbejdet for den tyske besættelsesmagt i Esbjerg. Det gode forhold til de tyske soldater blev også plejet uden for arbejdstid, hvilket på et tidspunkt gav hende en kønssygdom, noterede politiet i afhøringsrapporten.

Når Erna H. havnede i politiets søgelys, skyldtes det hendes fortid som tyskerpige. Men ikke nok med det. Hun havde sandsynligvis også været stikker, og hendes manglende lyst til at samarbejde med politiet styrkede mistanken. Politiet følte sig overbevist om, at hun ikke bare arbejdede og plejede omgang med besættelsesmagten, hun havde også angivet nogle danske piger til tyskerne. Derfor udgjorde hun en sikkerhedsrisiko, og hun blev under voldsomme protester arresteret i Holsted.

Nogen tid efter blev den unge kvinde sat på fri fod igen – formentlig på grund af manglende beviser. Mens politiet arbejdede videre med stikkersagen, gjorde Erna H. som hundredvis af andre tyskerpiger. Hun søgte til en anden by og dukkede i november 1945 op i Odense, hvor ingen kendte hende eller hendes fortid. I december 1946 var politiet i Ribe klar til at afhøre pigen igen, men da var hun dræbt.

Fra sensommeren 1946 arbejdede hun på cafeen i Albanigade. Det var almen kendt, at hun havde adskillige mandlige bekendte, som besøgte hendes værelse om natten. Derfor koncentrerede politiets drabsefterforskning sig også om mandlige bekendte. Politiet regnede med en hurtig opklaring, men selv om et utal af personer blev afhørt, blev efterforskningen ført ind i adskillige blindgyder, fordi mange af de afhørte personer ikke hørte ”til samfundets bedste støtter”, som Fyens Stiftstidende skrev.

Flere blev anholdt. En 24-årig arbejdsmand fra Odense var en periode bag tremmer, anholdt for mordet. Der var fundet blodpletter på hans tøj, som han havde forsøgt at vaske af. Der var dog ingen fældende beviser, der knyttede ham til mordet, og efter nogle uger var han på fri fod igen. Andre kom i politiets søgelys, men mordet på køkkenpigen forblev uopklaret.