Bartholomæus Albrecht

b0101308

På Statens Museum for kunst findes dette maleri, der bærer titlen “En gammel invalid, portræt at en soldat. Maleriet er lavet af Emilius Bærentsen, og der formentlig tale om Barthalomæus Albrecht (Stadsarkivet).

af Johnny Wøllekær

Den 17. juni 1840 rejste Danmarks nye enevældige konge, Christian 8., og hans dronning, Caroline Amalie, fra Odense i retning af Jylland. Ved Ubberud – nærmere bestemt ved Ravnebjerggyde – blev kongen og hans følge mødt af den tudsegamle Bartholomæus Albrecht. Det fortaltes om oldingen, at han havde tjent under seks konger. Efter sigende skulle den gamle soldat være over 100 år, selv om han mindst én gang havde haft svært ved at bevise det.

I anledning af mødet med kongen stod den lille magre mand iført uniform og rød trøje med sort krave, og uden for sin bolig hilste han personligt på kongen. Kongen og gamle Albrecht kendte hinanden ganske godt, for den gamle gubbe vandrede hvert år på sin fødselsdag ind til Odense Slot, hvor kongen, der hidtil havde været provinsens guvernør, udbetalte hans understøttelse. Året før havde guvernøren dog været på en inspektionsrejse og i stedet var Albrecht blevet præsenteret for et veldækket bord og derpå en pakke med sin ædle beskytters gave.

Efter at have sagt farvel til gamle Albrecht fortsatte kongeparret østpå ind i Vissenbjerg Sogn efterfulgt af herredsfogeden og 100 bønder til hest.

Fortællingerne om Bartholomæus Albrechts gamle krop er mange. Af kirkebogen fremgår det, at han døde året efter kongebesøget. Da var han over 118½ år! Det er givetvis en voldsom overdrivelse, men der er ikke tvivl om, at korporalen blev gammel. Også ældre end gennemsnittet. Den gennemsnitlige levealder lå i 1800-tallets midte på ca. 45 år – hvilket dog også hang sammen med den høje dødelighed blandt nyfødte.

 

Læs mere

Grethe Banggaards artikel i Odensebogen 2004.