Den lille Robert

b0054827

Frihedsmonumentet, Ansgar Anlæg 1950. Massivt fremmøde til afsløring. Billedhuggeren Robert Lund-Jensen, kaldet Lille Robert, vandt konkurrencen om et monument over de faldne i Odense Kommune, og på 5-års dagen for Danmarks befrielse blev det afsløret af Borgmester I.Vilh. Werner (Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Stadsarkivet).

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

I Ansgar Anlæg står der en skulptur, rejst til minde om besættelsestidens ofre.

Det er den odenseanske billedhugger Robert Lund-Jensen (1915-2003), der har udformet skulpturen, og den blev sat op af Odense Kommune i 1950.

I 1947 udskrev Odense Kommune en konkurrence om et mindesmærke for besættelsestidens ofre. Rejser man rundt i land og rige, findes der et utal af monumenter, der har med besættelsestiden at gøre, men skulpturen i Ansgar Anlæg er alligevel noget særligt. I betragtning af at Odense var en af de byer, hvor befolkningen i særlig grad mærkede den tyske besættelse, var det med god grund, at byen ville markere besættelsestidens ofre på en central plads i en af byens parker – i dette tilfælde lige uden for byens centrale kirkegård og tæt ved byens kaserne.

Der indkom 41 forslag, og den unge og på det tidspunkt stort set ukendte billedhugger Robert Lund-Jensen vandt førstepræmien på 2.000 kr. Så ukendt var han, at et medlem af dommerkomiteen ligefrem blev spurgt: Var der virkelig ikke en af vore egne, der kunne være kommet i betragtning til 1. prisen? Hermed var det markeret, at Robert Lund-Jensen ikke hørte til på parnasset i København, men heller ikke havde gået på Kunstakademiet. Han var på dette tidspunkt selvlært som billedhugger.

Skulpturen forestiller en mand og en kvinde, som knælende lægger en laurbærkrans på den faldne søns grav. Kvindens ansigt er bøjet i sorg, mens mandens desuden er præget af modstandsvilje og beslutsomhed. Skulpturen er udført i bornholmsk granit. Som et kuriosum kan det i øvrigt nævnes, at da den 9½ tons tunge granitblok i december 1948 ankom til Odense Havn på galeasen Jørgen Peter af Hasle, knækkede kranen på skibet, da blokken skulle sættes i land. Granitblokken fik dog ingen væsentlige skrammer, men kranen var det slut med.

Monumentet blev afsløret på femårsdagen for Danmarks befrielse, den 5. maj 1950. Frihedsrådets lokalkomité havde taget initiativet til skulpturen, byrådet havde fundet de 38.000 kr. til den på budgettet, og borgmester I.Vilh. Werner foretog den formelle indvielse.

Robert Lund-Jensen udførte siden et stort antal skulpturer og andre udsmykninger i det fynske område, f.eks. den kendte Amanda-statue i Kerteminde, skulpturen Madmoderen uden for Restaurant Knudsens Gaard samt skulpturen Svalerne, der står uden for patienthotellet på Sdr. Boulevard. Han er spøgefuldt blevet kaldt “Den lille Robert”, så man kan skelne ham fra hans kollega Robert Jacobsen (“Store Robert”), ophavsmanden til den markante skulptur på Flakhaven.

Spørgsmålet om placeringen af monumentet i Ansgar Anlæg er også bragt frem af Jens Persson. Det enkle svar er, at skulpturen vist nok har stået på samme sted lige siden opstillingen i 1950, men inden for de senere år er der sket en beplantning omkring monumentet.