Skt. Alban

 

af Jørgen Thomsen og Claus Thøgersen

 

Albani Bryggerierne, Albanigade, Albani Torv, Albani Kirke – der er mange “Albani”er i Odense. Hvor stammer dette navn fra?

Svaret skal findes hos Skt. Alban, der var den første britiske helgen. Han døde ifølge katolsk tradition ca. 304 under romerske kristenforfølgelser i det daværende Verulamium (nu St. Albans). En kristen præst søgte tilflugt i hans hus, og da soldaterne kom, klædte Alban sig i præstens kappe og blev arresteret i dennes sted. Foran dommeren ville han ikke afsværge sin tro og blev derfor henrettet. Traditionen fortæller, at han udvirkede mirakler på vej til henrettelsen, og hans bøddel ville derfor ikke udføre sit hverv – det medførte, at han blev henrettet umiddelbart efter Alban.

Skt. Albans tilknytning til Odense daterer sig til tiden omkring 1050-1100, hvor hans helgenrelikvier blev bragt til Odense af Knud den Hellige. På sit togt til England i 1075 havde Knud den Hellige, der var en kendt vikingekonge, blandt andet erobret og hærget egnen omkring York. Det var formentlig i forbindelse med dette togt – selv om det selvfølgelig også kan være sket ad fredelig vej – at Knud den Hellige hjemførte Skt. Albans – og Skt. Osvalds – relikvier til Odense, hvor han havde sin kongsgård.

Tæt ved kongsgården lå en trækirke, der blev viet til Skt. Alban. Det var den gamle Skt. Albani Kirke, der formentlig var Odenses ældste sognekirke (den skal ikke forveksles med den nuværende Skt. Albani Kirke). Her blev relikvierne fra helgenerne opbevaret i to småskrin – i hvert fald fortæller Ælnoth Krøniken, at da Knud den Hellige blev dræbt den 10. juli 1086 i Skt. Albani Kirke, slog oprørerne en bjælke ind, som faldt ned, ramte alteret og væltede de to små helgenskrin på gulvet.

Hvad der er sket med relikvierne af Skt. Alban, som har været i domkirkens besiddelse og som blandt andet omtales i et gavebrev fra 1183, er uvis. Et skrin med relikvie(r) af Skt. Albans arm er senest omtalt 1505, hvorefter der ikke findes flere sikre oplysninger om hans jordiske rester.

Albans hjemby, St. Albans i Hertfordshire, England, er i dag Odenses venskabsby.