af Johnny Wøllekær og Jørgen Thomsen

Den landsdækkende Dannevirkeforening blev dannet i 1906. Bag initiativet stod blandt andet konseilspræsident J.C. Christensen. Landsforeningen Dannevirkes formål var at udfylde soldaternes sparsomme fritid under indkaldelsen med foredrag, læsning, sport og andre aktiviteter, der kunne holde dem væk fra garnisonsbyernes beværtninger. Der skulle så at sige etableres ”hjem” for soldaterne i nær tilknytning til de militære forlægninger.
I Odense så en lokal Dannevirkeforening dagens lys i februar 1908, og foreningen lagde ud med mange slags aktiviteter, foredrag, koncerter, fester, idrætsstævner og meget andet. Fra marts 1911 begyndte man indsamlingen til et egentligt soldaterhjem. Markeder og lotterier skaffede penge, og samtidig bidrog amtsråd, sogneråd og mange private. I 1912 skænkede byrådet et jordstykke ved kasernen på Sdr. Boulevard til foreningen, dog sådan, at grund og bygning skulle gå tilbage kommunen, hvis soldaterhjemmet blev nedlagt. Bygningen skulle så udnyttes til et andet filantropisk formål.

Snart kom byggeriet af Dannevirke Soldaterhjem i gang. Bygningen, der var tegnet af Odensearkitekten Hjalmar Kjær, åbnede den 1. december 1912. Huset blev siden belønnet af Odense Kommune for dets smukke udformning. Byggeprisen var 29.000 kr., men så var inventaret også medregnet. Det nye soldaterhjem stod straks til rådighed for byens mange værnepligtige, og under 1. verdenskrig skrev de indkaldte i gennemsnit hver dag 50 breve på hjemmet.
Soldaterhjemmet var en selvejende institution, der klarede sig af medlemskontingenter og bidrag fra kommuner. Desuden gav kantinen i mange år et pænt tilskud til driften – nok mest fordi den blev drevet af frivillige kræfter. Gennem mange år var soldaterhjemmet en vigtig brik i byens soldaterliv – og opfyldte sit formål, og selv efter at der ikke længere indkaldtes værnepligtige til kasernen, fik en kreds af frivillige mødestedet til at fungere videre, ikke mindst med basis i de fynske soldaterforeninger.

Det odenseanske Dannevirkehjem var et af 10 hjem i hele landet, men fra 1970’erne forsvandt de ét efter ét. Snart rummede Odense det sidste Dannevirke-hjem i landet. Ændrede behov blandt soldaterne og deraf følgende økonomiske problemer tog livet af hjemmene, men i Odense overlevede Dannevirke i kraft af god opbakning, ikke mindst fra soldaterforeningerne.
Dannevirke blev dog hårdt ramt, da militæret fra 1990’erne efterhånden blev trukket væk fra Odense og Fyn. Lokalforeningen bag hjemmet omlagde nødtvunget driften, så huset fortrinsvis blev samlingssted for dem, som havde været soldater, og som stadig var aktive i de fynske soldaterforeninger.

Ved forsvarsforliget i 2013 blev Totalforsvarsregion Syd, som endnu havde til huse på kasernen, flyttet til Skive. Der blev dermed sat punktum for Odense som garnisonsby, og spørgsmålet er selvfølgelig, hvorvidt Dannevirke Soldaterhjem i længden kan overleve som mødested.
Udsendelsen af danske soldater til konfliktområder i store dele af verden skabte imidlertid nye behov, og i Odense kom det til udtryk, da Fonden Danske Veteranhjem fik overladt en del af soldaterhjemmets grund. Veteranhjem Odense blev indviet den 17. marts 2019, og i dag arbejder veteranhjemmet og soldaterhjemmet sammen.