50 år med Tarupcentret

b0054059

Ændringen i handelsmønstrene var i fuld gang, og åbningen af Tarup Center den 3. december 1968 var et tydeligt udtryk for det. Sognerådsformand Lennart Larson har netop klippet snoren over, så de mange ventende kunder kan slippe ind (Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Stadsarkivet).

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

”Ta’ til Tarup” var et nyt slogan, som blev lanceret i november 1968. Bag det stod en række handlende i det nye indkøbscenter ved Rismarksvej i Tarup, Tarupcentret. Sloganet skulle bruges, når centret den 3. december slog dørene op og inviterede de købelystne kunder indenfor til julehandelen.

Det store center blev af sognerådsformand Lennart Larsson kaldt ”vor stolthed” og ”et vartegn” for Paarup. Og sandt var det, at centret var områdets hidtil største byggeri. Sognerådet havde spillet en aktiv rolle i at realisere et projekt, som arkitekt Manfred Knudsen, Tarup, og landsretssagfører I. Reymond Jørgensen, Odense, stod bag. Ideen gik i al sin enkelhed ud på, at de forretningsdrivende gik ind som aktionærer i et aktieselskab, hvis formål var at bygge og drive centret. Kommunen solgte byggegrund til centret ved siden af det tidligere opførte ”rådhus”, og Paarup Kommune stillede også kommunal garanti for byggelånet. Her gik privat og offentlig foretagsomhed hånd i hånd.

Byggeriet gik med lynets hast. Det stod færdig bare et år efter, at en bulldozer væltede et hegn på centrets grund og gav startskuddet til dets opførelse. I begyndelsen var det hele bare et stort hul, da der blev udgravet kælder under hele komplekset, og der var såmænd også lavet gader, så biler kunne bringe varer til de enkelte butikker.

Da først byggeriet kom over jorden, skred det raskt fremad, da det blev lavet som elementbyggeri. Tarupcentret blev provinsens første store indkøbscenter med overdækkede gågader, så der var dejligt lunt og bekvemt, når regn og rusk gjorde det gråt og kedeligt udenfor.

Der blev i første etape plads til omkring 20 butikker, hvoraf den største var et KYPA-supermarked, men ellers var der alle mulige specialbutikker, hvor man f.eks. kunne købe tøj, vin, tobak, bagerbrød og ure. Man kunne også få sig en ny frisure, ja, man kunne sågar få renset sit tøj på et renseri. Sloganet ”Ta’ til Tarup” viste, at man også tænkte på kunder langvejs fra, og derfor var der lavet parkeringspladser til 350 biler.

Lennart Larsson klippede det spinkle silkebånd, som holdt de mange ventende kunder tilbage, og dermed var centret officielt åbnet.

Allerede før åbningen var der udvidelsesplaner. Der skulle laves plads til flere butikker, og tæt på centret skulle der bygges en administrationsbygning til brug for bl.a. politi, postvæsen og bibliotek.

Den første udvidelse var klar i november 1972 og betød en fordobling af centrets areal, mens antallet af butikker nåede op på 37. Tredje etape blev indviet i september 1976, og den kom til at huse posthus, bibliotek og områdekontor. En fjerde udvidelse var klar til brug i oktober 1986, og nu er en ny udvidelse undervejs.

Tarupcentret var et resultat af den virkelyst, der prægede Paarup Kommune i 1960’erne, men alligevel blev kommunen opslugt af Odense den 1. april 1970. For mange var det en bitter pille at sluge.