Tampax som høreværn

B0035756c

Mick Jagger på scenen. Aviser og øjenvidner fortæller, at larmen var ubeskrivelig, og at det i perioder var svært at høre, hvad der blev spillet. Alligevel husker mange tilbage på koncerterne med glæde. Rolling Stones fortsatte med to koncerter i København og to i Malmø, før turen gik hjem til England (Arne Bloch fot., Stadsarkivet)

af Johnny Wøllekær og Jørgen Thomsen

Fyens Forum var et spejl af tiden. Det, der foregik i bygningen, er med til at fortælle os om de ting, der var oppe i tiden eller på vej. Derfor er historien om Fyens Forum også en del af fortællingen om odenseanerne i samme periode.

Der var rigeligt med stjernedrys. De største danske og udenlandske kunstnere var forbi Odense. De blev modtaget flot, uden at det var prangende. I foråret 1965 landede The Rolling Stones for første gang i Danmark. De spillede deres to første koncerter den 26. marts i Odense – og ikke i København. Lydprøven kunne let være blevet fatal. Bill Wyman fortæller: “Da vi var parate til at spille, bøjede Mick sig over mikrofonen, og da han rørte den, begyndte han at danse omkring på scenen. Jeg troede, at han bare lavede sjov, men Brian blev hurtigt klar over, hvad der var sket, og løb hurtigt hen og trak mikrofonstikket ud. Men lige før han fik gjort det, faldt Mick ind over mig og slog mig bevidstløs”.

Fotografen Bent Rej overværede begivenhederne og fortæller: “Vi fik tilkaldt en ambulance med et samme, men Mick blev klar igen efter nogle få minutter og nægtede at komme på hospitalet. Jeg troede først, at det bare var pjat, da Mick begyndte at danse rundt på scenen. Det var først, da jeg, at Bill lå og var bevidstløs, at jeg forstod, at det ikke var for sjov. Jeg troede, vi havde været nødt til at aflyse koncerten”.

Bag kulisserne sørgede Fyens Forums direktør, Else Ringmacher, for mad og drikke til stjernerne fra England og til opvarmningsorkestrene. Trommeslageren fra odenseanske Teen Beats blev bedt om at løbe hen i Overgade og hente smørrebrød – seks store kasser blev det til. Da det var spisetid, gloede Mick Jagger & co. vantro på de højt belagte madder. De havde aldrig set noget lignende! Smørrebrødet stod urørt; til gengæld drak rockstjernerne masser af whisky.

Rullestenene spillede to koncerter i Forum på én dag, men skrigende piger og dårlig akustik gav en øredøvende koncert. Den 19-årige Jens Ole bad kæresten Grethe om en Tampax. Det havde hun, og tamponen blev brækket over, og så tog han en halvdel i hvert øre, ”så var det til at holde ud!” Alligevel var både han og kæresten så generet af musikken bagefter, så de måtte råbe til hinanden. Der gik et par dage, før lyden for ørene forsvandt.