The Sweet i Fyens Forum

b0057006

The Sweet på scenen i Fyens Forum den 13. oktober 1974 (Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Stadsarkivet).

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

Fyens Forum var, indtil det blev revet ned i 1978, Odenses store koncertsted. Bygningen var opført som en kombineret hal – en slags ”multihal” – hvor man kunne have udstillinger, messer, sportsarrangementer, koncerter og meget andet. I de 42 år Forum eksisterede, lagde huset gulv til utallige koncerter med en perlerække af musikere, som allerede var verdensberømte eller senere hen blev berømte.

Blandt de navne, der har spillet i Fyens Forums kuppelsal, finder man blandt andet Louis Armstrong, The Rolling Stones, The Who, Cliff Richard, Red Squares og Yardbirds.

I oktober 1974 stod en række udenlandske pop- og rockstjerner nærmest i kø for at give koncert i Forum. Søndag den 13. oktober var det The Sweet, der gik på scenen; de havde sidst besøgt byen i maj måned. Gruppen var på toppen af deres karriere og havde allerede flere store hits på samvittigheden. Koncerten i Odense var den sidste af i alt fem i Danmark. 2.700 ellevilde unge så de fire briter levere et sceneshow med masser af røg og damp, ja, selv en kæmpemæssig videoskærm. Rockbandets kendemærke var en begejstring og energi, der blev krydret med en komplet smagløs påklædning. Og folk fik, hvad de kom efter.

”Det er længe siden, man har oplevet så begejstret og medrevet et publikum, der vildt klappende stod på stolene i en i øvrigt trykkende hede”, skrev Fyens Stiftstidendes anmelder og fortsatte: ”Men det syntes ikke at have synderlig indvirkning på de mange tilhørere, hvis særdeles lave alder var iøjnefaldende. Der sås således adskillige langt under konfirmationsalderen”.

Avisens anmelder var – ligesom det meste af den seriøse musikpresse – ikke imponeret over gruppens musikalske formåen. Musikken var utrolig ensformig og monoton, lød dommen. Men det var de unge imidlertid ligeglade med, og gruppen leverede i første halvdel af 1970’erne en stribe af singlehits, der gjorde dem udødelige.

I midten af 1970’erne gæstede The Sweet flere gange Danmark. Singlen ”Fox on the Run”, der udkom i 1975, blev en kæmpesucces over hele Europa, og det var et band med masser af succes, der i 1976 tog på endnu en verdensturné. En turné, der også bragte dem til Skandinavien og Odense, hvor de engelske rockdrenge fredag den 7. maj 1976 igen indtog et udsolgt Fyens Forum.

Forsanger Brian Connollys drikkeri var allerede begyndt at tage overhånd, og i Fyens Forums arkiv (som opbevares på Stadsarkivet) findes en lille gul lap over de forfriskninger, der blev stillet ind i rockgruppens omklædningsrum, nemlig 48 øl, en flaske cognac, to flasker champagne (billig), 20 stk. cola og en kasse vand, fire liter juice og 40 stk. smørrebrød.

Fyens Forum blev revet ned i 1978 og nogenlunde samtidig blev The Sweet opløst. Bandet blev ganske vist gendannet flere gange og med forskellige besætninger, men det blev aldrig det samme igen.

For Sweetfans blev koncerten i Fyens Forum i 1976 dog mere end endnu en koncert blandt utallige. Den fynske visit blev båndet, og gruppens gamle bassist Steve Priest udgav i 2001 koncerten på CD’en ”Live in Denmark 1976”. Her kan man genhøre rockklassiskere som Action, Fox on the Run, Ballroom Blitz og mange flere, alt sammen optaget i Fyens Forum.