Thorvald Ellegaard

B0009979d

Thorvald Ellegaard på Ordrupbanen ca. 1900-1910 (Stadsarkivet).

af Johnny Wøllekær

Thorvald Ellegaard vandt verdensmesterskabet ikke mindre end seks gange, nemlig 1901, 1902, 1903, 1906, 1908 og 1911. En bedrift, ingen dansk cykelrytter til dato har gjort ham efter. Thorvald Ellegaards imponerende meriter på cykelbanen er for længst blevet indhyllet i glemslens tåger, og cykelsporten har fået nye koryfæer. Men i sin samtid var Thorvald Ellegaard en levende legende – og måske den største cykelrytter, Danmark nogen sinde har fostret. I 31 år var han aktiv, og det blev til i alt 925 sejre verden rundt. Hans mindeplade hænger da også med fuld ret på mindevæggen på Odense Rådhus.

Thorvald Ellegaard blev født i landsbyen Fangel. Allerede som dreng var Thorvald stærkt interesseret i idræt, og da han fik en gammeldags væltepeter, var hans skæbne beseglet. Først blev han dog sat i murerlære i Odense, hvor han fik lejlighed for at træne på byens nye cykelbane ved Fruens Bøge. I 1896 fik Thorvald Ellegaard sit svendebrev og kunne nu helhjertet kaste sig over cykelsporten.

Efterhånden stod alt i hans liv i cykelsportens tegn – en lidenskab, som faderen og broderen også tog del i. Men vejen mod stjernerne var besværlig. Da det store talent i 1897 blev udtaget til at repræsentere de danske farver ved verdensmesterskaberne i Glasgow, måtte han melde afbud. Murermester Frederiksen i Odense var nemlig ikke begejstret, og i letfattelige vendinger meddelte han sin svend, at han under ingen omstændigheder kunne svigte sit håndværk i over en uge. Og sådan blev det. Den 20-årige Thorvald måtte overlade pladsen på VM-holdet til Erwin Schrader – som prompte greb chancen og blev Danmarks første cykelverdensmester.

I 1898 lagde Thorvald Ellegaard endegyldigt murerskeen på hylden og blev professionel cykelrytter – som den første rytter fra provinsen. Og herefter gik det stærkt for den blonde cykelrytter, der altså vandt sit første verdensmesterskab i 1901. Ellegaard blev Danmarks første sportsidol. Hans bedrifter blev fulgt nøje i sportspressen, hvor det ofte føg med superlativer og lovord, når pressen skulle give en karakteristisk af Thorvald Ellegaard. Historien om murersvenden, der blev rig og berømt på sin sport, var også fuld af ingredienser, der gav næring til mange drengedrømme.

Da første verdenskrig sluttede i 1918, havde Ellegaard passeret de 40, og det kneb efterhånden med at præstere de hurtige tider, men i kraft af sine taktiske evner kunne han endnu imponere. I 1925 kunne cykelsportens grand old man fejre 30 års jubilæum som aktiv rytter. Det var dog på høje tid, at han trak sig tilbage. Den 26. september 1926 var det definitivt slut. For sidste gang stillede den nu 49-årige eksverdensmester op til cykelløb. En usædvanlig idrætskarriere var slut. Den 27. april 1954 døde Danmarks mest vindende cykelrytter gennem tiderne. Han blev 77 år.

I forsommeren 2001 modtog Odense Stadsarkiv forskellige effekter fra boet efter Thorvald Ellegaards datter, herunder en række papirer, bøger, fotografier og mindemedaljer. I bunken af papirer var også Ellegaards pas fra 1916-20, der er overklistret med stempler fra de mange rejser til cykelbaner i hele verden.