TV 2

 

b0030466

Studieværterne Line Baun Danielsen og Morten Stig Christensen ved TV2s start 1988 (Carsten Andreasens pressefotosamling, Stadsarkivet).

 

Af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

Historien om Kvægtorvet og TV2 kan siges at begynde i marts 1980, da A/S Odense Kvægtorv drejede nøglen om, og Odense Kommune overtog bygningerne. En tid blev det diskuteret at lave nyt erhvervsbyggeri eller fragtcenter på stedet, men det endte med, at kommunen lavede en forpagtningsaftale for fem år, så kreaturhandelen på stedet var sikret – i hvert fald i en periode.

Den 26. april 1986 sprang bomben. Politikernes aftale om, at TV2 ikke måtte placeres i København, havde ført til en hård kappestrid mellem landets provinsbyer om at blive Danmarks nye TV-hovedstad. En kamp, som Odense vandt på grund af sin centrale beliggenhed, gode transportmuligheder, kulturliv og uddannelsesinstitutioner. Der var også valgt nyt hovedsæde for landets anden TV-station, og det var Odense Kvægtorv.

Bestyrelsens formand, professor Jørn Henrik Petersen, fortalte i Morgenposten: ”Vi har sammen med Odenses byplanrådmand, Edvind Witved, været rundt for at se nærmere på 14-15 forskellige placeringsmuligheder, og vi har lagt vægt på, at der skulle være tilstrækkelig plads og gode parkeringsmuligheder. Vi vil ikke være glade for et nybygget betonhus”. Formanden erkendte, at det ville blive dyrt at bygge kvægtorvet om, og at man sagtens kunne have bygget helt nyt. Men med kvægtorvet fik tv-stationen et unikt miljø.

Kommunen havde egentlig forlænget aftalen med Fyens Stifts Kreaturhandlerforening, der stod for handelen på kvægtorvet, men det mulige alternativ med et hovedsæde for en landsdækkende TV-station talte nu alligevel mere. Kommunen havde selv foreslået stedet, så kreaturhandlerne måtte flytte, og kvægtorvets bygninger blev i juni 1987 solgt til TV2 for 8.653.185 kr.

Den 30. september 1987 blev det sidste kvægmarked afholdt i de gamle bygninger. Endnu før det sidste kobrøl og de sidste grisehvin havde lydt, holdt TV2 den 23. september om eftermiddagen sit første pressemøde i den store hal. ”Vi faldt med et brag for disse bygninger”, konstaterede TV2’s bestyrelsesformand, der næppe heller var blind for det sjove i, at man indkvarterede TV2 netop i et gammelt kvægtorv. Det var hensigten at bevare så meget som muligt af det oprindelige miljø, og den lokale arkitekt Kristian Isager, der havde vundet sig et navn ved ombygningen af Brandts Klædefabrik, blev nu sat på opgaven med at omdanne kvægtorvet fra 1911 til hovedsæde for den nye TV-station.

Da Fyens Stiftstidende sammenfattede sagen lød det: ”En enkel og smuk arkitektur, taknemlig at bygge videre på, er det udgangspunkt, håndværkerne har fra på torsdag, når man begynder at omdanne Odenses gamle kvægtorv …”. Den 1. oktober 1988 begyndte TV2 som planlagt at sende fra de nyindrettede bygninger.