Ungdomsbander i Munke Mose

b0053941c

To knægte på én knallert kører fræs på Hunderupvej hen foran en sagesløs cyklist – billedet er taget af en årvågen fotograf ud gennem et bilvindue. Til venstre Albani Apotek, nu restaurant Carlsens Kvarter, Hunderupvej 19, og til højre købmand Albert Thaisen, Læssøegade 1 (Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Stadsarkivet).

af Johnny Wøllekær og Jørgen Thomsen

I 1950’erne var den ældre generation (også) meget bekymret for ungdommen. Der blev talt om den farlige ungdom eller afsporet ungdom, ungdomsbander og ungdomskriminalitet. Den var helt gal med ungdommens moral – eller rettere sagt mangel på samme. Overalt lurede der farer for børn og unge, når de hang ud på gadehjørnerne.

Da den lokale kriminalkommissær P.D. Rasmussen i 1953 forholdt sig til ungdomskriminaliteten, forklarede han, at det gerne var drenge fra dårlige hjem, der ”skejede ud, men det sker for tit, at også drenge fra ordentlige hjem kommer i det … Efterkrigsdrengene er mere fordringsfulde med hensyn til at more sig, og kan tilskuddet fra hjemmet eller den lille løn ikke slå til, falder de let for fristelsen til at tilegne sig penge på arbejdsstedet …”.

Mange så børne- og ungekriminaliteten som et alvorligt og voksende problem. Alle disse skeptikere fik syn for sagen, da Odense Politi i oktober 1957 oprullede hele to odenseanske ungdomsbander med i alt 11 medlemmer, hvoraf de fleste var mindreårige, den yngste kun 14 år.

Drengene opererede fortrinsvis i Munke Mose, der gennem flere år var tilholdssted for de såkaldte trækkerdrenge. Banderne var angiveligt blevet inspireret af den danske film ”Bundfald”, der netop var blevet vist i en af byens biografer. Filmen handlede om den københavnske ungdoms fordærv og homoseksuelle. Den unge Anton, spillet af Ib Mossin, søger til hovedstaden for at prøve lykken, men havner i kriminalitet. Anton møder to trækkerdrenge, der foreslår, at han skal bruge sit pæne ydre til at kapre homoseksuelle, for der er store penge at tjene. En aften tager han med en kontorchef hjem, og han bliver rullet.

Her lå formlen til Odense-ungdomsbandernes kriminelle virke. De unge overfaldt tilfældige, enlige mænd i Munke Mose. Egentlig skulle den yngste dreng fungere som en slags lokkedue, som tiltalte ofret, mens resten af banden lå skjult i buskene, men ved de to overfald, som banden nåede at lave, slog drengene bare ofret ned uden at ulejlige sig med at sætte lokkeduen i funktion.

Det første offer var en 29-årig landbrugsmedhjælper, der i september blev overfaldet om natten mellem lørdag og søndag. Han var taget til Odense for at more sig og mødte i Munke Mose to mænd, der bad om en cigaret. Andet kunne han ikke huske. Efter overfaldet vandrede han rundt i byen, indtil to betjene fandt ham – senere konstaterede lægerne en svær hjernerystelse.

En anden bande overfaldt kort efter en mand i Munke Mose. Politiet kom på sporet af overfaldet, da man efterforskede forskellige tyverier. Banderne blev oprullet, og under forhørene dukkede sagen om overfaldet pludselig op. Politiet stod derfor i den situation, at man havde en tilståelse uden at have en anmeldelse. Bandemedlemmerne beskrev ofret som en midaldrende mand med blød hat og overfrakke, som fik stjålet ca. 55 kr.

Politiet fik nu sat en stopper for trækkerdrengene i Munke Mose, men kriminaliteten blandt byens unge bekymrede stadig.