Fra systue til international virksomhed

 

B3869

Konfektionsfabrikken Palo – det senere Kansas – da virksomheden endnu holdt til på adressen Dalumvej 69. Ejendommen rummer nu blandt andet en indisk restaurant. (ca. 1945, Dalum-Hjallese Lokalhistoriske Arkiv)

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær

Fra 1. marts 2018 ledes arbejdstøjsvirksomheden Kansas igen fra Odense, hvor det hele begyndte i 1920, da Peter Hansen Stenstrup (1871 1953) slog sig ned i Dalum og åbnede en lille systue i rødstensvillaen Dalumvej 69. Han var netop vendt hjem fra USA, hvor han havde været med til at opbygge en dansk koloni, Dagmar i staten Montana, og hvor han også havde ledet en fabrik.

Systuen specialiserede sig fra begyndelsen i arbejdstøj. Der blev lavet forklæder til arbejdsbrug, og siden kom sortimentet også til at omfatte bukser, skjorter og jakker i slidstærkt stof – med inspiration fra USA.

Trods skiftende konjunkturer lykkedes det Stenstrup at skabe en sund, lille konfektionsfabrik, som han solgte i 1932. Den nye ejer var Simon Frederik Larsen (1900 1976), som gav virksomheden navnet Konfektionsfabrikken Palo. Fabrikken talte 12 syersker, men blot tre år senere, i 1935, var der 35 syersker, der nu også lavede overalls og kitler.

Krigen gav mange udfordringer, men i 1944 solgte Simon Larsen fabrikken. Det blev Poul Larsen (1912 1972), der førte Palo videre. Fabrikken voksede hurtigt ud af rammerne i Dalum, og i 1947 stod en ny fabrik færdig i Grønlandsgade, hvor BehandlingsCenter Odense i dag har til huse. På Palogården var der musik til arbejdet, en kantine og endda midlertidige boliger til de medarbejdere, som havde svært ved at finde et sted at bo i efterkrigstidens Odense med omfattende bolignød.

Poul Larsen var stærkt inspireret af amerikanernes måde at drive fabrik på, og på en rejse til USA i 1950 fik han ideen til en ny slags dansk arbejdstøj. Da han vendte hjem, begyndte han udviklingen af mærkevare-arbejdstøj under navnet Kansas, der blev lanceret i 1952. Inspirationskilderne var det amerikanske militærs battledress og denimtøjets slidstyrke og stikninger. Midt under den kolde krig var det amerikanske populært.

Arbejdstøjet slog hurtig an, og Palogården blev udbygget i flere omgange. I 1969 var mulighederne for udvidelse opbrugt, og der blev opført en ny fabrik ved Munkebjergvej. I løbet af 1970 kunne syersker, funktionærer og maskiner flytte ind i de nye lokaler.

Poul Larsen døde i 1972, og Palogården blev solgt. Odensefirmaet Aug. Christgau A/S med direktør Chr. Hennings i spidsen købte en betydelig aktiepost i virksomheden, der trods kriseår formåede at komme helskindet igennem 1970’erne. Kvalitetsarbejdstøj var efterspurgt.

I 1984 blev Kansas børsnoteret, og ligesom andre virksomheder i branchen begyndte Kansas snart at få syet i udlandet, f.eks. i Portugal. Virksomheden ekspanderede i de følgende år. I 1994 solgte familien Hennings sin store andel af aktierne i virksomheden, og i de sidste årtier har der nærmest ikke været nogen ende på ændringerne i ejerkredsen, de skiftende navne og strategier – og de lande, der er drevet virksomhed i. Nutidens ejerkreds har imidlertid besluttet at relancere Kansasmærket, og det skal foregå fra lokalerne på Blangstedgårdsvej, hvor Kansas har holdt til i en årrække.

Nu rummer den gamle fabrik på Munkebjergvej et center for rytmisk musik, Kansas City.