Nybyggeri ved Rugårdsvej

b0040411

Et kig ind i den store vævesal hos Mogensen & Dessau på Rugårdsvej omkring eller lige efter 2. verdenskrig (Nørmark fot., Stadsarkivet).

af Jørgen Thomsen og Johnny Wøllekær 

Da den odenseanske manufakturhandler Christian Husum Mogensen (1842-1917) i 1867 grundlagde sin forretning, købte han sine varer hos de talrige fynske hjemmevævere. Men allerede i 1874 oprettede han sit eget væveri, Slotsgadens Dampvæveri (ved Vindegade, som dengang hed Slotsgade). En succes var skabt, og flere udvidelser fulgte efter. I 1898 anlagde Mogensen et bomuldsspinderi ved Rugårdsvej, og senere kom også en hvidevarefabrik til, hvor der blev lavet ufarvede bomulds- og linnedvarer.

Sidst i 1800-tallet oplevede Odense en enorm industriel vækst, og byen blev provinsens største tekstilby. Blandt byens foretagsomme fabrikanter var Harry Dessau (1862-1915), der fra sidst i 1880’erne skabte endnu et odenseansk væveri, nemlig Odense nye Dampvæveri. I 1892 købte Dessau også bankdirektør Bierfreunds væveri i Vindegade med tilhørende dampfarveri ved Odense Å.

1. maj 1902 fandt de to Odensevæverier sammen i en fusion og dannede aktieselskabet Mogensen & Dessaus Væverier. Blandt de varer, der blev fremstillet, var alle mulige sengeartikler. Virksomheden var op gennem 1930’erne et af Nordens førende væverier. Firmaet holdt til på flere adresser, men omtrent fra selskabets begyndelse var det planen at samle hele molevitten på én adresse. Det var dog først i 1930, at der kom fart i tingene, og snart blev al fabrikation flyttet til Rugårdsvej.

De oprindelige bygninger ved Rugårdsvej blev ombygget og tilbygget i flere omgange. I 1949 stod endnu en ny, moderne fabriksbygning færdig, hvorefter de gamle bygninger i Vindegade og Slotsgade kunne sælges fra.

Da Mogensen & Dessau i 1952 fejrede 50 års jubilæum, var al administration, ekspedition og fabrikation endelig samlet på Rugårdsvej. I Nordens største vævesal og de tilhørende bygninger arbejdede til tider helt op til 600 personer.

Men pludselig løb tekstilvirksomheden ind i problemer, og i 1955 overtog Nordisk Fjer-koncernen virksomheden. Firmaet blev rekonstrueret under navnet Nordisk Tekstil Væveri og Trykkeri, og en del af fabrikken blev solgt fra.

Fra 1970’erne gik Nordisk Tekstil over til at producere færdigvarer, og samtidig flyttede en del af fabrikationen til Middelfart. Tilbage i Odense var administration, farveri og trykkeri. I 1991 væltede skeletterne som bekendt ud af skabene i Nordisk Fjer-koncernen, men den traditionsrige Odensevirksomhed overlevede i første omgang skandalen, da den blev vurderet til at være en sund forretning og derfor kunne sælges til nye ejere. Men Nordisk Tekstil kom aldrig helt ovenpå igen. I 2006 stoppede virksomhedens egen produktion, og i hele perioden fra 1990’erne var rekonstruktioner, ejerskifter og fyringsrunder en del af hverdagen for medarbejderne, indtil Nordisk Tekstil i 2011 gik konkurs.